تحریک طالبان پاکستان (تیتیپی)؛ گروهی که مدعی است ۹۰۰ حمله را در برابر حکومت پاکستان در یک سال گذشته انجام داده است. تیتیپی، از مهمترین گروههای مسلح ضدحکومتی در پاکستان است که چهگونگی ارتباط آن با امارت اسلامی در بیش از دو سال گذشته، به تیرگی روابط میان کابل و اسلامآباد انجامیده است.
با این که در یک سال گذشته بارها پاکستان مدعی حضور تحریک طالبان پاکستان در افغانستان شده؛ اما این ادعاهای پاکستان همواره از سوی امارت اسلامی رد شده و در کنار این، تلاشهایی نیز برای حل تنشها میان حکومت پاکستان و تیتیپی صورت گرفته است. باری هم با میانجیگری امارت اسلامی در اوایل بهقدرترسیدن این حکومت در افغانستان، میان حکومت پاکستان و تحریک طالبان این کشور گفتوگوها صورت گرفت.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
این گفتوگوها اما نتیجهای نداد و اخیراً گزارشهایی به نقل از امیرخان متقی، سرپرست وزارت امور خارجه مبنی بر عقبکشیدن حکومت پاکستان از این گفتوگوها به نشر رسید.
با این حال، در شرایطی که اختلافها میان کابل و اسلامآباد در مسائل امنیتی به ویژه روی تیتیپی به گونهی جدی پابرجاست، گزارشها حاکی بر دور تازهای از تلاشها برای حل این اختلافها میان دو کشور است.
بر اساس گزارش رسانههای پاکستانی، هیئتی از علمای پاکستان به ریاست مولانا فضلالرحمان، رهبر حزب جمعیت علمای اسلام پاکستان، فردا (چهارشنبه، ۱۳ جدی) به افغانستان سفر خواهد کرد.
این سفر پس از دعوتی که از سوی سرداراحمد شکیب، سرپرست سفارت افغانستان در اسلامآباد به این چهره سیاسی-مذهبی پاکستان شده بود، صورت میگیرد.
همزمان با این، گزارشهایی مبنی بر سفر شیرین آخوند، والی کندهار به پاکستان، نیز پخش شده است. امارت اسلامی تا کنون در بارهی این سفر و فرستادهشدن نمایندهای از سوی این حکومت به پاکستان، چیزی نگفته است و در این راستا ذبیحالله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی، نیز به سلاموطندار جزئیات ارائه نکرد.
آگاهان باور دارند که این گونه دیدارها و گفتوگوها میان کابل و اسلامآباد، برای حل اختلافها مؤثر است. محمود اضطرابی، آگاه روابط بینالملل، در این باره به سلاموطندار میگوید که مشکل سیاست خارجی پاکستان و صداقتنداشتن پاکستان در سیاست خارجی خود با افغانستان، چالشی در برابر تلاشها بر حل موضوعهای اختلافی افغانستان و پاکستان ایجاد میکند.
او میافزاید: «ردوبدلشدن هیئتهای دیپلماتیک و غیردیپلماتیک و روحانی میتواند تا جایی مشکلات را حل کند؛ اما بحران خیلی فراتر از این رفتوآمدها است و به این زودی حل نمیشود؛ زیرا پاکستان در استراتژی سیاست خارجی خود مشکلات دارد.»
سلاموطندار را در شبکهی «ایکس» دنبال کنید
با این حال، محمدباقر محسنی، دیگر آگاه روابط بینالملل، میگوید که دوام اختلافهای امنیتی و حلنشدن موضوعهایی مانند مسئلهی تیتیپی، نه تنها در روابط با کشورهای همسایه؛ بل در سطح جهان، افغانستان در سیاست خارجی آسیب میبیند.
گفتنی است که پاکستان به دلیل اعتراضی که از سیاست امارت اسلامی نسبت به تیتیپی دارد، در حال اخراج صدها هزار مهاجر افغان از این کشور است.