در کنار به رسمیتشناختهنشدن حکومت سرپرست امارت اسلامی نزد جامعهی جهانی، افغانستان در بیشتر از یک سال گذشته بارها گواه بهانزواکشیدهشدنش در سطح بینالمللی بود.
حضورنداشتن سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل متحد و تمدیدنشدن معافیت سفر رهبران حکومت امارت اسلامی از سوی شورای امنیت سازمان ملل متحد، از موارد مهمی اند که به باور آگاهان، نمایانگر انزوای سیاسی حکومت افغانستان است.
با این همه، به تازگی نیکولای پاتروشیف، دبیر شورای امنیت ملی روسیه، امارت اسلامی را «دستساختهی امریکا» عنوان کرده و همین گونه دولت روسیه نیز از اشتراکنکردن نمایندگان حکومت امارت اسلامی در نشست مسکو که قرار است در اوسط ماه نومبر در بارهی افغانستان برگزار شود، خبر داده است.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
در همین حال، وزارت امور خارجهی حکومت سرپرست در واکنش به این موضوع گفته است که اشتراکنکردن نمایندهای از حکومت افغانستان در چنین نشستها، میتواند روی تعامل تأثیر منفی بگذارد.
از سوی دیگر، شماری از آگاهان مسائل سیاسی باور دارند که درنظرنگرفتن خواستهای جهانی از سوی امارت اسلامی، سبب تیرگی روابط با برخی از کشورهای منطقه و جهان شده است.
طارق فرهادی، آگاه مسائل سیاسی، میگوید: «امارت اسلامی روابط خود را با تمام دنیا در حقیقت تیره کرده، به خاطری که مشوره و چیزهایی که کشورهای همسایه هم گفتند، گوش نکردند و فقط میگویند که ما همین قسمی که هستیم، باید به رسمیت بشناسند.»
در کنار این، همایون خیری، دیگر آگاه مسائل سیاسی، سیاستهای داخلی حکومت فعلی، وضع محدودیت بر زنان و تشکیلنشدن حکومت فراگیر در کشور را، از عاملهای عمدهی انزوای حکومت امارت اسلامی نزد جامعهی جهانی عنوان میکند.
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
آقای خیری میگوید که روابط پنهان و نزدیک امارت اسلامی با امریکا، نیز کشورهای منطقه به ویژه روسیه و چین را که روابط نسبتاً خوبی با حکومت فعلی افغانستان داشتند، ناامید کرده است.
او، در گفتوگو با رادیو سلاموطندار میگوید: «تنها روسیه نه؛ بل که کشورهای دیگر هم متوجه شدند که امارت اسلامی به نفع امریکا عمل میکند. این خود سبب منزویشدن امارت اسلامی شد.»
گفتنی است که حکومت سرپرست امارت اسلامی پس از بازگشت به قدرت، بارها ادعا کرده که شرایط بهرسمیتشناختهشدن را تکمیل کرده است؛ اما باورها بر این که با نگاهی به تصامیم جهان و کشورهای منطقه در قبال امارت اسلامی به نظر میرسد که برای بهرسمیتشناختن حکومت فعلی، راهی دور در پیش است.