شماری از زنان نابارور در هرات که از نداشتن فرزند رنج میبرند، میگویند که به دلیل بلندبودن هزینههای درمان بیفرزندی در این ولایت که از توان آنها بیرون است، سالها است که در آرزوی داشتن کودکی زندگی میکنند. آنها، از حکومت سرپرست میخواهند که با ایجاد مرکزهای صحی در این بخش، به این چالش آنها رسیدگی کند.
کریمه، بانوی ۳۲سالهای است که در گفتوگو با سلاموطندار میگوید سالها است از نداشتن فرزند رنج میبرد؛ اما توان درمانش را ندارد. او میافزاید: «من ۱۶_۱۷ سال است که ازدواج کردهام؛ اما تا کنون بچهدار نشدهام. به شفاخانههای دولتی رفتم، متأسفانه به هیچی دسترسی نداشتند، دارویی نداشتند؛ بعد نزد داکترهای/پزشکان شخصی هم رفتم. زیر تداوی هستم؛ میگویند باز هم تداوی کن. اکنون وضعیت اقتصادی ما خیلی ضعیف است؛ نمیتوانم بیشتر از این روند تداوی را پیش ببرم.»
در همین حال، ثریا، دیگر باشندهی هرات، نیز که از بیفرزندی رنج میبرد، میگوید با این که بارها نزد پزشک مراجعه کرده است؛ اما دیگر توان مالی برای درمانش را ندارد.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
او میافزاید: «سه سال میشود عروسی کردهام؛ اما تا کنون بچهدار نشدهام. یک بار رفتم پاکستان، گفتند دوباره بیا! کجا میسر میشود که هر بار آدم به خاطر تداوی به پاکستان برود. چندین بار به شفاخانههای شخصی داخل شهر رفتم؛ ولی آنها هم تا مریض را میبینند، هر چه آزمایش است میگویند بگیرید. چه کسی در این شرایط توان دارد این قدر پول بدهد.»
با این حال، عاطفه امینی، پزشک در زایشگاه هرات، میگوید با این که مراجعهکنندگان بسیاری به این زایشگاه زنان نابارور اند؛ اما به دلیل نبود توان درمان در این مرکز، آنها را نمیپذیرند.
بانو امینی، میافزاید: «متأسفانه وضعیت اقتصادی اصلاً این را ایجاب نمیکند که ما مریضان را ریفر کنیم، اصلاً ما سیستم ریفردهی نداریم؛ یا که ریفر شوند به شخصیها متأسفانه آنها پولی که حدود ۱۵۰ یا ۲۰۰ افغانی میشود، به خاطر یک سیبیسی یا معاینهی ساده که ما به خاطر خون میدهیم، ندارند. کجا که آنها بروند به خاطر بیاولادی، معاینات گزافتری انجام دهند، متأسفانه ندارند.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
از سویی هم، غلاممحمد حنیفی، معاون ریاست صحت عامهی هرات، میگوید که برنامههایی را برای برطرفسازی این چالش باشندگان هرات، روی دست دارند.
حنیفی، میافزاید: «اولویتهای وزارت صحت عامه مشخص است. در پالیسیهای وزارت صحت عامه، بیاولادی اولویت اول نیست. اولویت اول موارد دیگری است که در قسمت صحت مادر و اطفال برای ما تضمینکنندهی حیات است. در آن قسمت تلاشهایی صورت گرفته؛ اما این به آن معنا نیست که بخش صحت در قسمت عقامت اقداماتی روی دست گرفته نباشد.»
گفتنی است با این که چالش بیفرزندی به زنان در هرات خلاصه نمیشود؛ اما تا کنون هیچ مرکز درمان بیفرزندی در کشور ایجاد نشده است؛ چیزی که سبب میشود شهروندانی که توان مالی دارند، برای درمان به مرکزهای صحی یا بیرون از کشور بروند.