کشاورزان در کندز، میگویند که امسال، حاصلات تربوز در این ولایت افزایش چشمگیری داشته است؛ اما به دلیل نبود بازار فروش و کاهش بهای آن، متضرر شده اند.
فضلالحق، کشاورز در کندز، میگوید که امسال، از یک جریب زمین، ۱۵ سیر تربوز به دست آورده است؛ اما به دلیل بهفروشنرفتن آن، متضرر شده است. به گفتهی او، ریاست زراعت، آبیاری و مالداری کندز، در این زمینه با کشاورزان هیچ گونه همکاری نکرده است.
سلاموطندار را در تویتر دنبال کنید
او میافزاید: «یک جریب زمین مصرف تخمش هشت هزار افغانی شد. دهقان خرچ خود را نمیکشد. در بازار میآوریم عمده میفروشیم. ۱۰ یا ۱۱ هزار میفروشیم که سه هزار کرایهی موتر، ۴۰۰ کپهوالا و ۵۰۰ هم عُشر میگیرد. یک سیرش را بسنجی، ۲۰ افغانی هم نمیشود.»
صلاحالدین واحدی، کارشناس امور کشاورزی در کندز اما با اشاره به افزایش حاصلات تربوز و بهای آن، میگوید هرچند در بارهی چهگونگی جمعآوری و انتقال حاصلات تربوز به بازار، به کشاورزان آگاهیدهی نشده است؛ ولی «ساحهی تحت کشت تربوز در سال جاری، حدود چهار هزار و ۸۰۰ و ۶۱ هکتار زمین میباشد که در حدود یک صد و ۳۷ هزار و ۳۹۲ تُن حاصل تربوز پیشبینی شده است.»
منصور، یکی از خریداران تربوز در کندز، نیز میگوید که در گذشته، هفت کیلوگرام تربوز را به بهای پایینتر خریداری میکرد؛ اما به گفتهی او، در روزهای پایانی برداشت حاصلات تربوز در این ولایت، بهای آن افزایش یافته است. او میافزاید: «تربوز پیدا نمیشود. اگر باشد هم به قیمت بلند مثلاً یک سیرش ۸۰ تا ۸۵ افغانی است. در روزهای گذشته خیلی زیاد بود و دهقانها هم به قیمت ارزان میفروختند؛ مثلاً ۶۰ تا ۶۵ افغانی میخریدیم.»
تاجران تربوز در کند، نیز میگویند که امسال، حاصلات این میوه نسبت به سال گذشته بیشتر شده و کاروبار باغداران نیز رونق یافته است.
عبداللطیف، تاجر تربوز، میگوید که با پایانیافتن زمان جمعآوری محصولات تربوز، اکنون بهای آن افزایش یافته است. او میافزاید: «ما از بازار تربوز خریداری نمیکنیم؛ چون یکیاش خرد و یکیاش کلان است و به ما ضرر زیاد میرسد. ما از سر زمینها تربوز مورد ضرورت خود را خریداری میکنیم. امسال تربوز به پاکستان هم صادر شده و بازارش خوب است.»
عبدالغفار صدیقی، سرپرست ریاست زراعت، آبیاری و مالداری کندز، به سلاموطندار میگوید که امسال، حاصلات تربوز در این ولایت، نسبت به سال پیش ۲۰ تا ۲۵ درصد افزایش یافته است و آنها تلاش دارند تا سهولتهای بیشتری را به کشاورزان فراهم کنند.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
او میافزاید: «ریاست زراعت، سهولتهایی از قبیل توزیع تخمهای بذری، معرفی سیستم جدید و رهنمایی تخنیکی کاشت تربوز و مجادله علیه آفات و امراض برای دهقانان فراهم ساخته است. باز هم کوشش میکنیم برای دهقانان سیمینارهای آموزشی ترتیب کنیم تا بتوانند در آینده عواید خوبی به دست بیاورند.»
کندز، از ولایتهای زراعتی در کشور به شمار میرود که محصولات تربوز و خربزه در زمینهای حاصلخیز و للمی این ولایت، نسبت به ولایتهای دیگر حاصلات بیشتر میدهد.