اوضاع آشفتۀ افغانستان با گذشت هر روز، بحران بشری و فاجعۀ انسانی را عمیقتر میکند. ظاهراً زنان در بطن این فاجعه قرار دارند و هر روز به دلیلهای مختلف قربانی میشوند.
گزارشها حاکی از آن است که در دو شبانه روز گذشته، سه زن در ولایتهای تخار، دایکندی و ارزگان دست به خودکشی زدهاند. روز یکشنبۀ هفته جاری، دختری در ولایت بدخشان نیز خودش را حلقآویز کرد.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
شماری از روانشناسان اوضاع کنونی افغانستان را عامل اصلی افزایش خودکشی در میان زنان میدانند. شرفالدین عظیمی، روانشناس، به سلاموطندار میگوید که فقر، بیکاری و افسردهگی از عوامل عمدۀ خودکشی زنان در افغانستان بهشمار میرود.
سیدعلی اکبر سروری، یکی دیگر از روانشناسان، نیز به این باور است که زنان در صورت افزایش میزان فشارهای اجتماعی و خانوادهگی، محرومیتها و بیکاری، دچار مشکلات روانی میشوند و دست به خودکشی میزنند.
در همین حال، شماری از فعالان حقوق زن میگویند که تنگترشدن حلقۀ فعالیت زنان در اجتماع سبب شده است که شماری از زنان در کشور به زندهگیشان پایان دهند.
ژولیا پارسی، یک تن از فعالان حقوق زن، میگوید که با حاکمیت امارت اسلامی میزان ازدواجهای اجباری نیز بیشتر شده است. به گفتۀ او، نبود نهادی برای رسیدهگی به مشکلات زنان در افغانستان، مسیر خشونت و خودکشی را هموار کرده است.
خانم پارسی از جامعۀ جهانی و امارت اسلامی میخواهد که وزارت زنان و کمیسیون مستقل حقوق بشر را بار دیگر در افغانستان فعال کنند.
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
از سوی دیگر، نعیم نظری، سرپرست کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان که از سوی امارت اسلامی لغو شده، به سلاموطندار میگوید خودکشی زنان نشاندهندۀ ناهنجاریهای بزرگ جامعه است. او از جامعۀ جهانی میخواهد که بر مشکلات زنان افغانستان نظارت داشته باشد و دربارۀ وضعیت حقوق بشری آنان واکنش نشان دهد.
به تازهگی شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در گزارش اخیر خود از وضعیت زنان در افغانستان ابراز نگرانی کرده است. این شورا گفته که از افزایش آمار خودکشی زنان در افغانستان بهدلیل مشکلات روانی نگران است.
گفتنیست که با حاکمیت امارت اسلامی در افغانستان، فعالیت و حضور زنان در اجتماع کاهش یافته است و زنان از بسیاری ادارههای دولتی برکنار شدهاند.