همزمان با افزایش سرما و کاهش دسترسی شهروندان به برق، رویدادهای گازگرفتگی نیز در سراسر کشور افزایش یافته است. در دو رویداد گازگرفتگی در فاریاب دو تن جان باخته اند؛ رویداد اولی دو روز پیش در ولسوالی بلچراغ در یک خانهی رهایشی و رویداد دومی، صبح امروز در درون موتری رخ داده است.
در کنار این، شام دو روز پیش در ولسوالی آقچهی جوزجان، دو نگهبان یک بانک خصوصی نیز در نتیجهی گازگرفتگی جان داده اند. به همین ترتیب، یک زن و شوهر در ولسوالی اسماعیلخیل و مندوزی خوست در نتیجهی گازگرفتگی جان باخته اند.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
بیتالله، عضو خانوادهی این قربانیان، میگوید: «ناوقت شب، گاز در اتاق انتشار یافته است. صبح وقت دروازه را باز کردیم و دیدیم که هر دو جان داده بودند. امروزها در خوست هوا بسیار سرد است و برق نیست؛ مردم مجبور اند به خاطر گرمکردن خانه از گاز استفاده کنند.»
دسترسینداشتن به برق همهوقت، پایینبودن کیفیت زغال و گاز مورد استفادهی شهروندان و بلدنبودن روش درست استفاده از وسایل گرمایشی گازی، سبب شده است که شماری از شهروندان در اثر گازگرفتگی جان بدهند.
سیدعبدالباسط رحمانی، کارشناس محیطزیستی، در این باره میگوید: «مردم چون امکانات دیگری وجود ندارد، مجبور میشوند که از وسایل بسیار غیراستاندارد استفاده بکنند؛ مخصوصاً وقتی که نیاز است حرارت یک خانه حفظ شود ورودت هوا قید میشود، تولید کاربندای اکساید در داخل زیاد میشود. بخاریهایی که در خانه نصب میشود، قسمتی دارد به نام «لیگیج» یا منفذهایی که کاربندای اکساید بیرون میشود کنترل نمیشود.»
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
شهباز تاتار، یکی از پزشکان در کابل، در بارهی اقدامهای مورد نیاز در هنگام گازگرفتگی میگوید: «در صورت گازگرفتگی عاجل از ساحه دور شده و به مریض اکسیژن صددرصد رسانیده شود و یک اختلالات گازگرفتگی اوزایمای دماغ است. در این صورت، باید به مریض داروی استرویت رسانده شود.»
شماری از شهروندان در حالی در اثر گازگرفتگی جان داده اند که دسترسی به برق همهوقت در کشور میسر نیست و خانوادههای زیادی به دلیل ناداری، ناچار اند برای گرمکردن خانههای شان پیش از وقت خواب، از گاز کار بگیرند.