از «روز جهانی آب»، امروز در برنامهای زیر نام «آب سرمایهی ملی است و حفاظت آن مربوط همه میشود»، در دانشگاه کابل گرامیداشت شد. مسئولان در دانشگاه کابل، در این برنامه با ابراز نگرانی از کاهش چشمگیر سطح آبهای زیرزمینی در کابل، میگویند که در پنج سال گذشته سطح آبهای زیرزمینی در شهر کابل، ۱۵ متر کاهش یافته است.
اسدالله رحمتزی، آمر دانشکدهی زمینشناسی دانشگاه کابل، از ادارههای وابسته خواهان مدیریت آبهای زیرزمینی در پایتخت است. «از سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۳، سطح آبهای زیرزمینی در شهر کابل ۱۵ متر به دلیل استفادهی بیرویه از آب، پایین رفته است.»
در همین حال، جوهر صافی، رییس دانشکدهی زراعت دانشگاه کابل، با تأکید بر پیشگیری از مصرف بیرویهی آب در شهر کابل، میگوید که نهادهای وابسته باید به کشاورزان برنامههای آگاهیدهی برگزار کنند.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
او میافزاید: «حیوانات و نباتات، به آب زیاد نیاز دارند و کشاورزان از این که حیوانات و نباتات شان به چه مقدار آب نیاز دارند، نمیدانند و آنها فکر میکنند که هرچه اندازهی آب بیشتر باشد، به حیوانات و نباتات شان مفید است؛ اما این گونه نیست و باید نهادهای مربوطه برای شان برنامههای آموزشی برگزار کنند.»
با این حال، محمدنسیم مرادی، رییس هواشناسی وزارت ترانسپورت و هوانوردی، تغییرهای آبوهوایی را، از عاملهای برجستهی کاهش سطح آبهای زیرزمینی در پایتخت عنوان میکند. او، از حکومت سرپرست میخواهد که برای پیشگیری از کمآبی، برنامههای مؤثری را روی دست بگیرد.
رییس هواشناسی وزارت ترانسپورت و هوانوردی، میافزاید: «آبهای کشور باید مدیریت و از حفر چاههای عمیق جلوگیری شود و نیز شرکتهای تولیدی باید به بیرون از شهر کابل انتقال یابند و برای جلوگیری از مصرف بیرویه از آب، به مردم آگاهیدهی شود.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
همین گونه، مسئولان در وزارت آب و انرژی، در این برنامه میگویند که آبهای سطحی و زیرزمینی در کشور هر سال نسبت به سال گذشتهی آن، کاهش مییابد.
عزیزالرحمان عزیز، نمایندهی وزارت آب و انرژی، در این برنامه میگوید که این وزارت برای مدیریت آبهای سطحی و زیرزمینی، برنامههایی را روی دست دارد. «وضع محدودیت بر استفادهی بیرویه از آبهای زیرزمینی، ساختن چکدم، تغذیهی آبهای زیرزمینی و حفاظت از آبهای زیرزمینی، از برنامههای مهم وزارت آب و انرژی است.»
این در حالی است که برنامهی توسعهای سازمان ملل متحد، دو روز پیش به مناسبت روز جهانی آب، گفت که نزدیک به ۷۹ درصد شهروندان افغانستان دسترسی کافی به آب ندارند. ۲۲ مارچ، از سوی سازمان ملل متحد به هدف آگاهیدهی مردم در بارهی اهمیت آب، به نام «روز جهانی آب» نامگذاری شده است.