شماری از کشاورزان در کندهار، میگویند که امسال حاصلات گندم در این ولایت، نسبت به سالهای گذشته افزایش یافته است. محمدابراهیم، کشاورز در کندهار، با خرسندی از میزان برداشتش، میگوید: «امسال که کشت تریاک ممنوع شده، گندم زیادی کاشت شده است. ما از مسئولان میخواهیم به نیروهای امنیتی خود دستور دهد تا گندمهایی که به کشورهای دیگر قاچاق میشود را متوقف کند.»
در همین حال، ایمل حکیمی، آمر زراعت ریاست زراعت، آبیاری و مالداری کندهار، میگوید که در سال روان، ۹۵ هزار هکتار زمین کشاورزی در این ولایت، به کاشت گندم اختصاص یافته است. بر اساس برآوردهای این ریاست، از این مقدار زمین، ۳۵۰ هزار تن گندم برداشت خواهد شد. حکیمی، میافزاید: «حاصلات گندم امسال، نسبت به سالهای دیگر عملکرد بهتری داشته است. امسال هیچ آفت و بیماری وجود نداشت. در سالهای دیگر گندم را مرض و آفت میزد؛ اما به نظر میرسد حاصلات گندم امسال ۳۰ درصد افزایش یابد.»
سلاموطندار را در تویتر دنبال کنید
با توجه به افزایش حاصلات گندم در کندهار، بهای آن در بازارها نسبت به گذشته کاهش یافته است. محمد، باشندهی کندهار، میگوید که حکومت باید برای محصولات اضافهی مصرف، ذخیرهگاهها ایجاد کند تا مردم در زمانهای پیش رو با کمبود گندم روبهرو نشوند. «مردم خوشحال میشوند. حالا قیمت گندم دوباره بالا میرود؛ زیرا هر کس گندم میخرد و ذخیره میکند و هر کس از آنها گندم بخواهد، نمیفروشند.»
کشاورزان در کندهار، میگویند که کاشت و برداشت گندم هنوز هم به روش سنتی انجام میشود که زحمت آن زیاد و سودش اندک است. سیفالله، دیگر کشاورز در کندهار، میگوید که کشاورزان، در بخشهای ماشینآلات عصری و تخمهای اصلاحشده، با مشکل روبهرو اند و حکومت، تا کنون در زمینهی نوینسازی کشاورزی با آنها همکاری نکرده است. او میافزاید: «ما تا کنون ندیدهایم که تخمهای اصلاحشده توزیع شده باشد. خیلی خوشحال خواهیم شد که تخمهای اصلاحشده و آموزش خوب به ما داده شود.»
با این حال، آمر زراعت ریاست زراعت کندهار، میگوید که در سال گذشته، به ۵۰ هزار کشاورز تخمهای اصلاحشده و کود توزیع شده و نه هزار کشاورز کمکهای نقدی دریافت کرده است. او میافزاید: «با همکاری مؤسسههای همکار به نزدیک به ۵۰ هزار کشاورز تخمهای اصلاحشده و کود توزیع و به ۹۰۰۰ کشاورز کمک نقدی کردهایم. ریاست ما در زمینهی پیشگیری از بیماریها در خدمت آنها است. دستورالعملهای لازم برای تشخیص امراض به آنها داده شده است.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
او، همچنان میگوید که ریاست زراعت کندهار، مطابق برنامهی مشخص، یک آزمایشگاه را برای تشخیص و جلوگیری از مصرف داروهای بیکیفیت کشاورزی در کندهار فعال کرده و در آینده، برای حفاظت از محصولات کشاورزان، سردخانهها نیز ساخته خواهد شد.
گفتنی است که روند برداشت گندم در کندهار، از هفتهی گذشته آغاز شده است و هنوز هم ادامه دارد. در سال روان، بیشتر در ولسوالیهای دند، دامان، ژری، شاهولیکوت، پنجوایی، میوند و ارغستان کندهار، گندم کاشته شده است.