همزمان با تشدید و افزایش محدودیتها در برابر مهاجران افغان در ایران، مسئولان در وزارت امور مهاجرین و عودتکنندگان، به سلاموطندار میگویند که در نُه ماه گذشته، ایران بیش از ۸۹۰ هزار مهاجر افغان را از این کشور اخراج کرده است و برخیها نیز به خواست خود از این کشور بازگشته اند.
عبدالمطلب حقانی، سخنگوی این وزارت، میگوید: «در نُه ماه گذشته، بیشتر از یک میلیون تن از افغانها به کشور بازگشته اند که از این میان ۱۷ هزار از ترکیه، ۹۳ هزار از پاکستان و بقیه از ایران به کشور بازگشته اند. ما هرازگاهی با نمایندگان کشورهای ایران و پاکستان به خاطر کاهش سختگیریهای شان در برابر مهاجران گفتوگو میکنیم و خواستار این شدهایم که اینها را اجباری اخراج نکنند.»
گفتنی است که در نُه ماه گذشته محدودیتهای تازه نیز در برابر مهاجران افغان در ایران وضع شده که از این میان، اسکان مهاجران در ۱۹ ولایت ایران از جمله آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، زنجان، سیستان و بلوچستان و مازندران، منع شده است.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
از سویی هم، در بیشتر شهرها به کارگیری افغانها در فرصتهای شغلی گونهگون منع شده است. در تازهترین مورد، سهشنبه، ۱۱ جدی، مدیرکل کار و رفاه اجتماعی تهران، اعلام کرد که به کارگیری افغانهای بدون مدرک اقامت توسط شهرداریها منع است.
دوشنبه، ۱۰ جدی، نیز معاون فرمانداری همدان، به کارگیری افغانها در کارگاهها و واحدهای تولیدی در این ولایت را ممنوع اعلام کرد.
با این حال، مهاجران افغان در ایران، خواستار کاهش محدودیتها در این کشور و راهکارهای مؤثر دو کشور برای حضور آنان در ایران اند.
صنوبر پارسا، مهاجر افغان در ایران، میگوید: «خواست ما این است که در سال پیش رو هر دو دولت با تفاهم باهم، زمینهها و فرصتهای کاری بهتر را به مهاجران افغان فراهم کند؛ چالشها از بین برود؛ به عنوان یک مهاجر تحقیر نشوند و راهکار منظم و مؤثر در این باره روی دست گرفته شود.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
آگاهان مسائل اجتماعی، نیز خواستار اقدامات جدی حکومت سرپرست افغانستان در ۲۰۲۵ برای کاهش تشدید وضعیت در برابر مهاجران افغان اند.
احمدراشد صدیقی، آگاه مسائل اجتماعی، میگوید: «اول، باید فرصتهای اقتصادی و پروژههای عمرانی را در سال جاری روی دست بگیرد؛ مهاجران بازگشته را حمایت مالی کند. دوم، از راه دیپلماتیک گفتوگو شود در جاهایی که افغانها مهاجر اند تا چالشهای شان کمتر شود.»
بر بنیاد گزارشهای پخششده از ایران، نزدیک به ۱.۵ میلیون افغان در ایران حضور قانونی دارند و دارای جواز کار اند؛ اما جمعیت افرادی بدون مدرک قانونی بیش از این برآورد شده است.