شماری از زنان کلاهدوز در سرپل، میگویند که کلاههای زردوزی و اونددوزی، یکی از مهمترین صنایع دستی این ولایت است؛ اما این صنعت قدیمی اکنون در حال نابودی قرار گرفته است.
به گفتهی آنان، بازار این صنعت پیش از این خوب بود؛ اما با ورود کلاههای خارجی ۷۰ درصد بانوان شغل خود را از دست داده اند.
گلنار، یکی از بانوان کلاهدوز، میگوید که بازار کلاههای دستساخته از رونق افتاده و بهای آن ۶۰ تا ۷۰ درصد کاهش یافته است.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
او میافزاید: «همین کلاه را که میبینید، ۱۵۰ تا ۲۰۰ افغانی ارزش داشت، حالا این کلاهها را ۳۰ افغانی هم نمیگیرد. غریبی نیست و ما لال ماندهایم، چاره نیست، یک دختر نابینا دارم با کلاهدوزی مخارج او را تأمین میکردم و حالا هیچ چیزی نمیشود.»
شهنازه، یکی دیگر از بانوانی که شغل کلاهدوزی دارد، میگوید که با دوختن کلاه امرار معاش میکرد؛ اما اکنون بازار کار شان از رونق افتاده است. او میافزاید: «کسب ما همین است. کلاههای زردوزی میدوزیم. پیش از این کلاههای زری و اوندی را ۱۵۰ تا ۱۸۰ افغانی میفروختیم. اسباب این کلاه را ۲۰ افغانی میگیریم، پول تار آن نمیشود. غریب هستیم، برای ما باید کمک و زمینهی کار فراهم شود.»
در همین حال، مسئولان ریاست اطلاعاتوفرهنگ سرپل، چالشهای موجود در برابر صنعت کلاهدوزی را تأیید میکنند؛ اما میگویند که برای حفظ این صنعت تلاش همهجانبه میکنند.
سلاموطندار را در تویتر دنبال کنید
فخرالدین عمیر سرپلی، رییس اطلاعاتوفرهنگ سرپل، میگوید که آنان از رسمورواج هر قوم پشتیبانی میکنند و این صنعت قدیمی را که جزو فرهنگ و رسمورواج اوزبیکهای سمت شمال به ویژه باشندگان سرپل است، با ایجاد بازار مناسب دوباره رشد میدهند.
او میافزاید: «ریاست اطلاعاتوفرهنگ و بزرگان امارت اسلامی با قوت تمام تلاش میکنند رسمورواج و کلتور هر قوم را که مخالف شریعت نباشد، حمایت کنند و با قوت تمام از این صنعت حمایت میکنیم و به امید این که این صنعت رشد کند.»
گفته میشود که واردات بیرویهی کالاهای خارجی سبب رکود بازار صنایع دستی در کشور شده است که به گفتهی کارشناسان، برای بهبود وضعیت بازار این صنایع، حکومت باید راهکارهای مناسبی را روی دست گیرد.