سیفالرحمان، باشندهی شهر کابل، در کناره جادهای مزدحم شهر نشسته و در انتظار است که کسی از راه بیاید و کفشهایش را به او برای پالش بدهد. او میگوید که سرپرست خانوادهای چهارنفره است و با دستمزد روزانهاش نه تنها که نیازهای خوراکی خانوادهاش را تأمین نمیتواند؛ بل زن و فرزندش که بیمار اند را، نیز نمیتواند به آن پول درمان کند.
سیفالرحمان، میافزاید: «بسیاری وقتها گرسنه خواب میکنیم، دو روز پیش هیچ کار نکردم، عاید از کار روزانهام نداشتم و حتا پول یک کیلوگرام گاز را هم نداشتم.»
نعیم، کارگر روزمزد در شهر کابل، به دیواری تکیه زده و در انتظار کسی است که او را برای کار ببرد. نعیم، میگوید که در هفته تنها دو روز موفق میشود که کاری پیدا کند. او، میافزاید که چهار بار از نهادهای بینالمللی کمکهای انساندوستانه دریافت کرده و خواهان ادامهی این کمکها است.
سلاموطندار را در شبکهی «ایکس» دنبال کنید
نعیم، همچنان میگوید: «سابق از کمکهای انساندوستانه میگرفتیم و دم ما راست شده بود، بیغم بودیم و حالا نیست و کم شده است. ما خواهان ادامهی کمکهای انساندوستانه هستیم.»
در همین حال، برنامهی جهانی غذای سازمان ملل متحد، به تازگی هشدار داده است که اگر این برنامه بودجهی مورد نیاز را به دست نیاورد، ماه آیندهی میلادی فعالیت خود در افغانستان را به گونهی کامل متوقف و این کشور را ترک میکند. این برنامه، افزوده است که برای شش ماه آینده یک میلیارد دالر نیاز دارد.
با این حال، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، در هفتادوهشتمین مجمع عمومی این سازمان، بر ادامهی کمکهای انساندوستانه به افغانستان تأکید کرده است. او گفته است: «۷۰ درصد شهروندان افغانستان به کمکهای انساندوستانه نیاز دارند.»
از سویی هم، مسئولان در وزارت اقتصاد، با تأکید بر نیازمندی شهروندان افغانستان به کمکهای انساندوستانه، خواهان ادامهی این کمکها اند.
عبدالرحمان حبیب، سخنگوی وزارت اقتصاد، میگوید: «تمام وزارتها برای بهبود وضعیت زندگی مردم و ایجاد کار برای مردم، برنامههایی را در اولویت کاری شان دارند و وزارتهایی هم است که در شرایط اضطراری، برای رسیدگی به مشکلات مردم آمادگیهای خود را دارند.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
پس از ممنوعیت زنان از کار در نهادهای غیردولتی، کمکهای انساندوستانه به افغانستان کاهش یافته است. با این همه، یک مقام امریکایی روز گذشته در لندن گفته است که امریکا به کمکهای انساندوستانهاش به افغانستان، ادامه میدهد.
الیزابت ستیکنی، یکی از اعضای دفتر سخنگوی وزارت امور خارجهی امریکا، افزوده است که به خاطر مشارکتنکردن زنان در اقتصاد افغانستان، این کشور سالانه بیش از یک میلیارد دالر زیانمند میشود.
گفتنی است که پیش از این، صندوق پشتیبانی از کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف)، گفته بود که در سال ۲۰۲۳ آمار نیازمندان به ۲۹.۲ میلیون تن افزایش یافته است.