به تازهگی خبرگزاری رویترز به نقل از دو مقام ارشد دولت افغانستان گزارش داده است که محمداشرف غنی، رئیسجمهور طرح پیشنهادی آمریکا برای صلح افغانستان را رد کرده و در مقابل طرحی را پیشنهاد کرده است که بر بنیاد آن انتخابات ریاستجمهوری در مدت شش ماه برگزار خواهد شد. رویترز به نقل از منابع گفته است که آقای غنی این طرح را در نشستی که قرار است در بارۀ صلح افغانستان، در ترکیه برگزار شود ارایه کند.
اما با درنظرداشت تجارب تلخ مردم از انتخابات گذشته، شدت ناامنیها در کشور و پیشنهاد شش ماه فرصت ناچیز تا برگزاری انتخابات، چقدر این طرح عملی است و رئیسجمهور غنی با پیش کردن آن به دنبال چیست؟
شماری از آگاهان سیاسی میگویند که رئیس جمهور غنی با پیشکردن طرح برگزاری انتخابات در شش ماه آینده در تلاش خرید زمان است.
آصف آشنا، آگاه سیاسی میگوید، آقای غنی با بازیهای زمانی میخواهد آمریکا را متقاعد کند که او را از حکومت موقت کنار نگذارد.
او میگوید: «آقای غنی فقط میخواهد که برای خود زمان بخرد و با یک سری بازی های زمانی میخواهد که آمریکایی ها را متقاعد بسازد، شخص آقای غنی را در حکومت موقت کنار نگذارند. اما فهم من از وضعیت و اطلاعات من از وضعیت این است که قصه برای آقای غنی به عنوان یک حاکم دست نشانده تکمیل شده و تاریخ مصرف این آدم دست نشانده نیز تمام است.»
به باور آگاهان، برگزاری انتخابات در شش ماه آینده با توجه به تجربۀ تلخ مردم از انتخابات ۲۰۱۴ و ۲۰۱۹ میلادی طرح عملی نیست.
اکرم عارفی، استاد دانشگاه و آگاه سیاسی نیز میگوید که پیشنهاد طرح برگزاری انتخابات در شش ماه آینده، عملی و مسلکی نیست. به گفتۀ او، طالبان در تلاش مشارکت و گرفتن قدرت هستند و به هیچ عنوانی از آدرس یک تکت انتخاباتی وارد نمیشوند.
او میگوید: «از لحاظ عملی و واقعی برگزاری انتخابات در زمان شش ماه به عنوان یک راهکار فعلن ناممکن است و قابل عمل نیست برای این که طالبان هماکنون هیچ آمادۀ پذیرش انتخابات نیستند.»
خواستیم در این باره دیدگاه ارگ ریاستجمهوری را نیز داشته باشیم، اما با تماسهای پیهم موفق نشدیم.
پیش از این نیز رئیسجمهور غنی در نشستی به مناسبت گشایش سال سوم کاری مجلس نمایندهگان گفت که انتقال قدرت از مجرای انتخابات برای او یک اصل غیرقابل معامله است.