باغداران در کندهار میگویند که همهساله درختان انار در این ولایت، خشک یا انار روی درخت پژمرده میشود و از بین میرود.
غلامنبی، باغدار در ولسوالی ارغنداب کندهار که در دو جریب زمینش درخت انار کاشته است، میگوید که در سال روان، خشکسالی و آفتهای گیاهی، به باغش آسیب رسانده و باعث شده که او نتواند حاصلات خوبی به دست بیاورد.
او میگوید: «به اندازهای که انتظار داشتم محصول نداده است. وقتی گل داد همه دوباره ریختند. حالا که به میوه رسیده، همهاش ترکیده است. خشکسالی هم به شدت به آنها آسیب رسانده است.»
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
شماری از تاجران انار، میگویند که این میوه را بر اساس تُن نه؛ بل بدون وزنکردن محصول را روی درخت میخرند که بیشتر وقتها به دلیل ترکیدن و خرابشدن انار، زیانمند میشوند.
ذبیحالله افغان، تاجر میوهی تازه در کندهار، میگوید: «وقتی باغی را اجاره میکنیم، همهی میوهها از جمله میوههای ترکیده را شامل میشود. ما آن را به دو قسمت تقسیم میکنیم که هم به ولایتهای همجوار انتقال میدهیم و هم بستهبندی و سپس آنها را به کشورهای دیگر صادر میکنیم. وقتی آن را از باغ جمعآوری میکنیم برای ما مشخص نمیشود که یک تُن انار چه قدر میشود.»
عبدالبصیر آغا، کارشناس امور کشاورزی در کندهار، میگوید که افزون بر آفتها و حشرات، اختلالهای فیزیکی و بیولوژیکی نیز سبب ترکیدن انار و همچنان تغییرات آبوهوایی و در فصل گرما، نرسیدن بهموقع آب به درختان، سبب خشکشدن آنها میشود که باغداران را زیانمند کرده است.
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
شمسالرحمان موسا، آمر زراعت ریاست زراعت، آبیاری و مالداری کندهار، می گوید که در سال روان، در ۱۵ تا ۱۸ هزار هکتار زمین در این ولایت، درخت انار کاشته شده است.
او میافزاید: «امسال در کندهار، در بارهی این که کدام انار چه نوع بیماری دارد، در فارم تحقیقاتی کوکران بررسیهایی انجام شده است از جمله این که چقدر آب داده شود و از چه دوایی استفاده شود تا انار دیگر نترکد، بیماری نگیرد و سالم بماند. این بررسیها ادامه دارد و ما در پایان سال نتایج آن را در میان میگذاریم.»
انار کندهار که شهرت خاصی دارد، افزون بر پاکستان و هند، سال گذشته به روسیه، کانادا و شماری از کشورهای اروپایی نیز صادر شده است.