شماری از باغداران در غزنی با نگرانی از گسترش بیماری خاکسترک در باغهای شان، میگویند که این بیماری به درختان انگور آسیب رسانده و حاصلات آنها را کاهش داده است.
حیاتالله، باغدار در روستای «نوغی» غزنی، میگوید که ۴۰۰ تاک انگور در باغش دارد؛ اما به دلیل گسترش بیماری خاکسترک نمیتواند از آنها حاصلات قناعتبخش برداشت کند. او میافزاید: «میوه بسیار خرد میماند و سیاه میشود؛ وقتی به خوشهها دست بزنیم، مکمل خوشه میریزد؛ انگور رشد نمیکند. وقتی که خشک کنیم کشمش آن هم سیاه میآید.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
نذیر، باغدار در روستای «قلعهی بالای» ولسوالی خواجهعمری نیز با شکایت از گسترش بیماری خاکسترک در باغهایش، میگوید که در سال روان نمیتواند حاصل خوب از باغهایش برداشت کند. او میافزاید: «یک رقم بیماری تاکهای انگور ما را زده که به نام خاکسترک میگویند مانند پوپنک است روی تاکها؛ وقتی انگور را دست بزنیم، تمام انگورها میریزد شاید امسال حاصلات ما خیلی کم شود.»
این باغداران، از ریاست زراعت، آبیاری و مالداری غزنی، میخواهند که برای ازبینبردن این بیماری داروی مورد نیاز را توزیع کنند.
در سوی دیگر، محمدذکریا هوتک، مدیر عمومی حفاظهی نباتات ریاست زراعت، آبیاری و مالداری غزنی، گسترش بیماری خاکسترک در باغهای این ولایت را میپذیرد و میگوید که برای مبارزه با این بیماری به باغداران مشورهدهی کرده اند؛ اما به دلیل نبود امکانات نمیتوانند داروی این بیماری را به باغداران فراهم کنند. او میافزاید: «سال گذشته یک مقدار دارو در اختیار ما قرار داشت که به باغداران و کشاورزان توزیع کردهایم؛ اما امسال متأسفانه داروی خاصی را در اختیار نداریم؛ تنها میتوانیم به باغداران و کشاورزان مشورت و نسخه بدهیم که نخسه را از بیرون تهیه کنند.»
صالحمحمد غزنوی، کارشناس امور کشاورزی، میگوید که تغییرهای آبوهوایی، رعایتنکردن نظافت محیطی در باغها و آشنایینداشتن باغداران با بیماری خاکسترک، از دلیلهای اصلی گسترش این بیماری در باغهای انگور است. او میافزاید «تغییرهای آبوهوایی سبب زیادشدن بیماری قارچی میشود؛ دوم رعایتنکردن حفظالصحهی محیطی باغ است که گیاه هرزه و دیگر گیاهان را کنترل نمیکند؛ وقتی که گیاه کنترل نشد، مانع جریان هوا در داخل تاک میشود که این خودش رطوبت را زیاد میکند و سبب بیماری خاکسترک میشود.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
کارشناسان کشاورزی، میافزاید که بلندنگهداشتن شاخههای تاک انگور از سطح زمین، دورکردن علفهای هرزه از باغ، شاخهبری منظم تاکها برای بازنگهداشتن مسیر جریان هوا و انجام شاخهبری سبز، از راهکارهایی است که میتواند از گسترش بیماری خاکسترک در باغها پیشگیری کند.
در دو سال پسین، تغییرات آبوهوایی و گسترش شماری از آفتهای نباتی، به سکتور کشاورزی افغانستان زیان رسانده و میزان حاصلات را کاهش داده است.