شماری از کشاورزان در کندز، می‌گویند که رعایت‌کردن تناوب زراعتی سبب افزایش حاصلات و پایداری زمین برای حاصل‌دهی می‌شود؛ از این رو آنان برای به‌دست‌آوردن حاصلات بیش‌تر تناوب زراعتی را رعایت می‌کنند‌ و محصول متفاوت می‌کارند.

عبدالخالق ۴۵ساله که کشاورزی را از پدرانش آموخته است، می‌گوید که کاشت تکراری محصول کشاورزی سبب کاهش حاصلات و افزایش آفت‌ها می‌شود. او می‌افزاید: «اگر در هر سال یک محصول بکاریم، زمین حاصل نمی‌دهد؛ مجبور کاشت متفاوت داشته باشیم؛ پنبه یا لوبیا بکاریم؛ ریاست زراعت درس هم داده است.»

نظر‌محمد، دیگر کشاورز نیز، می‌گوید که بسیاری از کشاورزان از کشت‌زارهای شان در دو فصل، محصول متفاوت برداشت می‌کنند. او می‌افزاید: «جای گندم را که دوباره گندم بکاریم، حاصل نمی‌دهد؛ مثلاً یک محصول اگر فایده نکرد، محصول دیگر کاشت می‌کنیم؛ هر سال اگر یک محصول را بکاریم فایده ندارد.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

در سوی دیگر، مسئولان در ریاست زراعت، آبیاری و مالداری کندز، می‌گویند که بیش از ۹۰ درصد کشاورزان در این ولایت در هنگام کاشت، تناوب زراعتی را رعایت می‌کنند.

عبدالبصیر فقیری، نماینده‌ی ریاست زراعت، آبیاری و مالداری کندز، می‌‌گوید که برای افزایش دانش‌ کشاورزان و رعایت‌شدن تناوب زراعتی برنامه‌های آموزشی را برگزار کرده اند. او می‌افزاید:«تناوب زراعتی خیلی ارزش دارد؛ اگر یک کشاورز تناوب زراعتی را مراعات نکند و به گونه‌ی پی‌هم یک محصول را کاشت کند، باعث کم‌شدن حاصلات و شیوع آفت‌ها در کشت‌زارش می‌شود.»

کندز، در شمال‌شرق افغانستان به دلیل داشتن زمین‌های حاصل‌خیز به کندوی افغانستان شهرت دارد و گندم، برنج، خربوزه و تربوز از عمده‌ترین محصولات کشاورزی این ولایت است.

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

شماری از کارشناسان امور کشاورزی نیز، می‌گویند که رعایت‌کردن تناوب زراعتی، سبب کاهش علف‌های هرزه، آفت‌های نباتی و استفاده از کود کیمیایی می‌شود.

فریدالله، کارشناس امور کشاورزی، می‌گوید که یکی از راه‌های افزایش حاصلات و تقویت زمین رعایت‌کردن تناوب زراعتی است. او می‌افزاید: «تناوب زراعتی سبب حاصل‌‌دهی بیش‌تر، کنترل آفت‌ها، کنترل علف‌های هرزه، افزایش مواد عالی خاک، کنترل فرسایش خاک، بهبود تنوع زیستی و کاهش ریسک اقتصادی می‌شود. یکی از دلیل‌های اصلی افزایش حاصلات کشاورزان رعایت‌کردن تناوب زراعتی است؛ زیرا تناوب زراعتی سبب تقویت خاک و بلندرفتن حاصلات می‌شود.»

تناوب زراعتی، چرخه‌ی عملی‌سازی برنامه‌ی کاشت گیاهان متفاوت به ‌صورت دورانی است که سبب تقویت کشت‌زارها و کاهش آفت‌های نباتی می‌شود. کشاورزان در سراسر جهان برای کاهش استفاده از کود کیمیایی و بهبود روند حاصل‌دهی خاک از تناوب زراعتی استفاده می‌کنند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: