در حالی که جمعآوری عشر از سوی ریاست زراعت، آبیاری و مالداری در هرات آغاز شده است، شماری از کشاورزان در ولسوالیهای مختلف این ولایت، میگویند که به دلیل سرمای زمستان سال گذشته و نبود آب کافی، حاصلات شان کاهش یافته و نمیتوانند عشر را به گونهی کامل بپردازند.
نثاراحمد، کشاورز در ولسوالی گذرهی هرات، میگوید که از هر ۱۰ سیر گندمی که برداشت کرده، یک سیر را به عنوان عشر، به حکومت داده است. او میافزاید با این که امسال، به دلیل خشکسالی حاصل زیادی به دست نیاورده است؛ اما باز هم ناچار است به مسئولان حکومتی عشر بپردازد. «به مأموران جمعآوری گفتم که پول دروگری و لتکردن گندم را هم پیدا نکردهام؛ اما گفتند از هرجا که میآوریم، باید عشر را بدهیم. تصمیم گرفتم گندم بخرم و برای شان بدهم.»
سلاموطندار را در تویتر دنبال کنید
عبدالعزیز تیموری، کشاورز در روستای «ملدان» مرکز هرات، میگوید با این که خشکسالی، کشاورزان در این ولایت را زیانمند کرده؛ اما ریاست زراعت، از هر ۱۰۰ سیر گندم، نزدیک به هفت سیرونیم آن را به عنوان عشر جمعآوری کرده است. او میافزاید: «بیش از ۳۳ خروار گندم از روستای ما جمعآوری کردند. ما با مسئولان زراعت ولسوالی انجیل نشست کردیم و گفتیم که امسال خشکسالی است و با سولر زمینهای زراعتی خود را آبیاری کردیم؛ ولی گفتند که عشر حاصلات زمینهای خود را باید بدهیم.»
مسئولان ریاست زراعت، آبیاری و مالداری هرات اما، جمعآوری عشر را امری الهی دانسته و میگویند از زمینهایی که حاصل برداشت شده است، عشر جمعآوری میشود. آنها، میافزایند که در سال روان، زمینهای حاصلخیزی که از آب رودخانه آبیاری شده باشد، از هر ۱۰ سیر، یک سیر و زمینهایی که با استفاده از انرژی خورشیدی آبیاری شده باشد، از هر ۲۰ سیر آن، یک سیر عشر گرفته میشود.
محمدنسیم سحر، سرپرست ریاست زراعت، آبیاری و مالداری هرات، میگوید: «اگر محصول کم یا زیاد باشد، ما عشر خود را میگیریم. اگر یک دهقان ۱۰ من/سیر گندمش باشد، ما یک من میگیریم و اگر یک دهقان، ۱۰۰ من حاصلات بردارد، ما ۱۰ من عشر میگیریم و زمینهایی که حاصل نداده، ما از آن عشر نگرفتهایم.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
در حالی که رییس زراعت هرات، میگوید در زمینهایی که با استفاده از انرژی خورشیدی آبیاری شده، از هر ۲۰ سیر محصول آن، یک سیر به عنوان عشر گرفته میشود؛ اما محمدابراهیم، کشاورز در روستای «منزل» ولسوالی پشتونزرغون هرات، میگوید که با وجود آبیاری زمینش با استفاده از انرژی خورشیدی، از هر هشت سیر گندم آن، یک سیر به عنوان عشر گرفته شده است.
او میافزاید: «با این که گفتیم کشتوکارهای ما سوخته، آب دریا نبوده و از سولر استفاده کردهایم؛ اما گفتند چیزی که شده است. از چهار خرواری که گندم به دست آوردهام، ۴۰ من عشر گرفتند.» محمدابراهیم، از حکومت میخواهد که روند جمعآوری عشر نیز مانند مالیه قانونی شود تا کشاورزان پول عشر را به بانک تحویل بدهند.
روند جمعآوری عشر در حالی در هرات آغاز شده که خشکسالی بیشتر کشاورزان در این ولایت را متضرر کرده است.