در شرایطی که جنگ در غزه میان نیروهای اسرائیل و اعضای گروه حماس ادامه دارد، حمله‌های موشکی حوثی‌های یمن بر کشتی‌های تجاری در دریای سرخ و واکنش نظامی امریکا و متحدانش در برابر این گروه نیز، به آن اضافه شده و وضعیت منطقه‌ را بحرانی‌تر کرده است.

به تازگی ایران و پاکستان، دو همسایه‌ی افغانستان نیز، در خاک یک‌دیگر عملیات نظامی انجام داده اند؛ چیزی که به فراخواندن سفیران دو کشور به خانه انجامید. با این که گزارش‌ها حاکی از عادی‌شدن روابط ایران و پاکستان است، اما آگاهان تأکید دارند که هر گونه بحران در منطقه و تشدید آن، می‌تواند پیامدهای زیان‌باری را برای افغانستان به هم‌راه داشته باشد.

نورالرحمان ثاقب، آگاه روابط بین‌الملل، در این باره به سلام‌وطندار می‌گوید: «بحران‌های منطقه از هر نگاه؛ از نگاه اقتصادی و سیاسی بالای افغانستان تأثیر مستقیم دارد. اگر وضعیت در منطقه و چهاراطراف افغانستان بدتر شود، این مسئله تأثیر منفی روی به‌رسمیت‌شناسی افغانستان و همین‌ گونه در بخش اقتصادی و حقوق بشری دارد و این گونه وضعیت پیچیده‌تر می‌شود.»

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

به باور آگاهان، با ادامه‌ی تنش‌ها و درگیری‌های منطقه‌ای، احتمال می‌رود که روند تجارت در منطقه به زیان افغانستان آسیب‌پذیر و از شکل‌گیری اجماع منطقه‌ای پیرامون مسئله‌ی افغانستان نیز جلوگیری شود.

در حالی که ایران از چندی به این سو در تلاش ایجاد یک گروه تماس منطقه‌ای با حضور کشورهای منطقه پیرامون افغانستان است، آگاهان می‌گویند که شرایط متشنج منطقه می‌تواند این گونه تلاش‌ها را با ناکامی روبه‌رو کند.

به باور عبدالجبار اکبری، آگاه مسائل سیاسی، نبود یک حکومت به‌رسمیت‌شناخته‌شده از سوی جامعه‌ی جهانی در افغانستان، نیز می‌تواند آسیب‌پذیری افغانستان را از بحران‌های منطقه‌ای افزایش دهد.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

اکبری در باره‌ی آسیب‌پذیری‌های احتمالی افغانستان از بحران‌های منطقه‌ای می‌گوید: «اگر در انظار بین‌الملل افغانستان به رسمیت شناخته نشود و حکومت به شکل سرپرست باشد، هر کشور کوشش می‌کند که در افغانستان گروه‌های نیابتی و نفوذی خود را داشته باشد و از دریچه‌ی افغانستان قدرت خود را به رخ کشورهای رقیب خود بکشاند و این مسئله می‌تواند افغانستان را بیش‌تر متضررتر و منزوی‌تر بسازد.»

سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه‌ی روسیه، نیز پنج‌شنبه‌ی هفته‌ی گذشته، در نشست خبری خود گفته بود که تنش‌های به‌میان‌آمده میان ایران و پاکستان، نباید روی روابط این کشورها با افغانستان تأثیر منفی بگذارد.

امارت اسلامی تا کنون در برابر بحران‌های منطقه‌ای موقف بی‌طرفی اختیار کرده و در مسئله‌ی تنش میان ایران و پاکستان، از حکومت‌های دو کشور خواسته است که از خویشتن‌داری در برابر یک‌دیگر کار بگیرند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: