پس از افزایش حملههای هراسافکنانه در پاکستان که بخش زیاد آن را تحریک طالبان پاکستان (تیتیپی) بر عهده گرفته است، کمیتهی امنیت ملی پاکستان در نشست ویژهای، بر آغاز عملیات نظامی در برابر گروههای شبهنظامی اسلامگرا در نزدیکی مرز با افغانستان، تصمیم گرفته است.
کمیتهی امنیت ملی پاکستان، همچنان کمیتهای را تشکیل داده است تا در مدت دو هفته در بارهی جزئیات عملیات در برابر شبهنظامیان توصیههایی را ارائه کند. کمیتهی امنیت ملی پاکستان، گفته است: «در این نشست توافق شد که یک عملیات همهجانبه با ملت و دولت آغاز شود و کشور را از شر تروریزم، با قدرت و عزم، دوباره خلاص خواهد کرد.»
آگاهان بر این باور اند که انجام عملیات نظامی در برابر اعضای تحریک طالبان پاکستان، به دلیل مجاورتهای سیاسی و ایدئولوژیک، افغانستان را نیز متأثر خواهد کرد. محمداکرم عارفی، استاد روابط بینالملل، میگوید که هر گونه تنش در مناطق قبایلی، هر دو طرف را متأثر خواهد کرد.
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
او میافزاید: «هر نوع تنش در مناطق قبایل و نزدیک مرزهای افغانستان و این تنشها اگر حالت منازعهی مسلحانه به خود بگیرد، هر دو طرف را متأثر خواهد کرد به خصوص افغانستان را. سه تا پیوند عمیق میان مردمان آن سوی دیورند و این سوی دیورند وجود دارد؛ یکی پیوندهای اجتماعی، فرهنگی و زبانی است، یکی پیوندهای فکری و اعتقادی است و دیگر پیوندهای سیاسی و امارت اسلامی ممکن است به لحاظ سیاسی موضوع جانبدارانه از تیتیپی نگیرد. دو تا عامل دیگری که گفتم پیوندهای ایدئولوژیکی خودبهخود بخشی از مردم افغانستان را بر حمایت از تیتیپی وادار خواهد کرد.»
همین گونه، عبدالواحد طاقت، آگاه امور نظامی، میگوید پاکستان هر زمانی که با مشکلی روبهرو میشود، انگشت انتقاد خود را به سمت افغانستان نشانه میگیرد. او میافزاید: «پاکستان هر وقتی که مشکلات امنیتی در آن جا زیاد میشود، اشارهاش به طرف افغانستان میباشد. طبعاً ما با مشکلات امنیتی مواجه میشویم؛ در این جا در خاک افغانستان، تا کنون امارت اسلامی تصمیم ندارد علیه تیتیپی اقدامات نظامی بکند. به همین خاطر، آنها جای مصون پیدا میکنند. بالاخره حتا پاکستان تهدید میکند که ما در خاک افغانستان عملیات را علیه تیتیپی به راه میاندازیم.»
از سویی هم، علیسجاد مولایی، پژوهشگر امنیت بینالملل، میگوید پاکستان با تهدیدی جدی از سوی جریانهای بنیادگرا روبهرو است و به همین دلیل، این عملیات را انجام میدهد. او میافزاید: «پاکستان با یک چالش شدید درونی که بنیادگرایی است، روبهرو است و این، امنیت و بقای پاکستان را تهدید میکند؛ به همین دلیل، پاکستان به سمت این عملیات میرود. تحولی که در میدان عملیات میافتد، یک رابطهی قدیمی و صمیمانه بین گروههای شبهنظامی که در شمالشرق پاکستان یک رابطهی حسنه دارند، امکان این است زمانی که شدت عملیات بیشتر میشود، به سمت افغانستان بیایند. پاکستان تا خاک افغانستان آنها را تعقیب کند؛ این میتواند تأثیر روی روابط بگذارد.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
با این حال، بلال کریمی، از معاونان سخنگوی امارت اسلامی، میگوید که افغانستان به هیچ کشوری تهدید نیست و امارت اسلامی خواهان ثبات در منطقه است. او میافزاید: «در این مورد باید بگویم که این موضوع، موضوع داخلی پاکستان است و مربوط به آنها میشود؛ ولی امارت اسلامی خواهان تأمین امنیت و صلح و ثبات در تمام منطقه است و به خصوص در کشورهای همسایه. اما باز هم باید یادآور شوم که از جانب افغانستان، به کشورها هیچ تهدید و آسیبی متوجه نیست و نمیخواهیم با هیچ کشوری در تنش باشیم.»
پاکستان در چند ماه پسین گواه رویدادهای هراسافکنانهی زیادی بوده و در بیشتر این موردها، تیتیپی نقش فعال داشته؛ چیزی که بدگمانی حکومت پاکستان در برابر امارت اسلامی را نیز در پی داشته است.