شهروندان افغانستان در حالی به پیشواز دومین سال نو خورشیدی در حاکمیت امارت اسلامی می‌روند که این حکومت، هنوز از سوی جامعه‌ی جهانی به رسمیت شناخته نشده است. با این که در ۱۴۰۱ شماری از کشورهای منطقه آماده شدند تا برخی از نمایندگی‌های دیپلماتیک افغانستان را در اختیار امارت اسلامی بگذارند؛ اما با این هم، آگاهان باور دارند که حکومت کنونی افغانستان به به‌رسمیت‌شناخته‌شدن از سوی جامعه‌ی جهانی نزدیک نشده ‌است.

آگاهان، می‌گویند که نداشتن مشروعیت بین‌المللی حکومت کنونی افغانستان و دوام آن، شهروندان را متضرر کرده است. بلال فاطمی، آگاه روابط بین‌الملل، می‌گوید: «از لحاظ حقوقی، حکومت‌های نگران که در یک کشور به وجود می‌آیند، بیش‌تر از سه ماه و نهایتاً شش ماه دوام نمی‌کنند. در حکومت‌های موقت توان روابط حقوقی و سیاسی و حتا مالی نمی‌باشد و حتا توان قراردادها را نمی‌داشته باشد. حکومت‌های موقت برای یک حالت عبوری می‌باشد؛ اما از افغانستان این حالت بسیار طول کشید؛ ۱۹ ماه است و این پیامد خیلی منفی دارد.»

سلام‌وطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید

به باور آگاهان روابط سیاسی، افغانستان در ۱۴۰۱ بیش‌تر به انزوا کشیده شده‌ و جای آن در نشست‌های مهم بین‌المللی خالی بود. به باور آنان، تسلیمی نمایندگی‌های دیپلماتیک افغانستان در کشورهای منطقه به امارت اسلامی، بیش‌تر با انگیزه‌ی نیازمندی‌های ارائه‌ی خدمات کنسولی و منافع اقتصادی کشورها، انجام شده است.

از سویی هم، نورالرحمان ثاقب، دیگر آگاه روابط بین‌الملل، می‌گوید که امارت اسلامی برای رسیدن به مشروعیت بین‌المللی، به سازش با جهان نیاز دارد. او می‌افزاید: «بیرون‌رفت از تمام مشکلاتی که فعلاً در داخل مردم با آن روبه‌رو اند، ربط می‌گیرد به نبود حکومت رسمی. به نظر من، به‌رسمیت‌شناسی حکومت در افغانستان نیاز به یک سازش جهانی دارد به ویژه سازش میان دو باند قدرت جهانی.»

در کنار این، برخی دیگر از آگاهان، می‌گویند که امارت اسلامی تا کنون، گام‌های مفیدی برای به‌رسمیت‌شناخته‌شدن بر نداشته‌ و جامعه‌ی جهانی نیز، به نحوی به وضعیت افغانستان بی‌توجه شده ‌است.

یوسف امین زازی، آگاه مسائل سیاسی، می‌گوید: «جامعه‌ی جهانی هم در قبال مردم افغانستان صادق نیست و تا کنون هم‌راه جامعه‌ی جهانی در باره‌ی خواست‌های مردم افغانستان هم بحث نشده‌ است.»

امارت اسلامی اما مدعی است که پیش‌رفت‌هایی در بخش تعامل با جهان داشته‌ است و تا کنون به دلیل‌ ملاحظه‌هایی که جهان دارد، نخواسته‌ است روابط با امارت اسلامی را آشکار کند.

سلام‌وطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید

بلال کریمی، از معاونان سخن‌گوی امارت اسلامی، می‌گوید: «در بسیاری کشورها سفارت‌خانه‌ها باز شده اند و کارهای کنسولی به پیش می‌رود. در داخل هم سفارت‌خانه‌هایی فعالیت دارند، دیپلماسی امارت اسلامی هنوز هم زنده است و عملاً فعالیت دارد؛ اما این که هنوز روابط رسمی و علنی نشده‌ است، جناح‌ها شاید کدام ملاحظاتی داشته باشد.»

جامعه‌ی جهانی برای به‌رسمیت‌شناختن امارت اسلامی، تشکیل حکومت فراگیر و رعایت حقوق بشر را همواره به عنوان پیش‌شرط مطرح کرده است؛ اما نادیده‌انگاری این موردها و افزایش محدودیت‌ها بر زنان، سبب شده است که مسیر رسیدن به مشروعیت بین‌المللی برای حکومت کنونی هم‌چنان بسته بماند.

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: