بسیاری از باشندگان هرات در غرب کشور، دو هفته است که به دلیل زمینلرزههای پیهم و هراس از تکرار این رویداد طبیعی، روی جادهها زندگی میکنند. آنان، میگویند که شبوروز شان را در جادهها و فضای باز سپری میکنند و حتا به سرپناه موقت نیز دسترسی ندارند. با این که کارزارهای ملی و بینالمللی برای ارائهی کمک به آسیبدیدگان زمینلرزه در هرات آغاز شده و تا کنون دهها میلیون افغانی کمک نقدی و صدها تُن مواد اولیهی ضروری نیز از سوی نهادها و کشورهای مختلف اعلام شده است؛ اما باشندگان برخی مناطق هرات که از زمینلرزه متضرر شده اند، میگویند که هیچ گونه کمکی از سوی هیچ نهادی دریافت نکرده اند.
آنان، با رقتبارخواندن وضعیت شان، از حکومت سرپرست امارت اسلامی میخواهند که به آنها سرپناه ایجاد کند. یعقوب، یکی از آسیبدیدگان زمینلرزه در هرات، وضعیت خود و نزدیکانش در ولسوالی رباطسنگی را این گونه توصیف میکند: «بیشتر مردم حتا خیمه ندارند و مجبور اند از بازار به قیمت گزاف بخرند، چارهای ندارند. مجبوریت شد یک یا دو شب بود مشکل نبود؛ اما این که دوام کرد، مشکلات زیاد شد. بعضی خانهها با فرش و پلاستیک سرپناه ساختند؛ اما باد شد و خرابش کرد.»
سلاموطندار را در شبکهی «ایکس» دنبال کنید
خلیل، دیگر باشندهی هرات، میگوید که خانهاش در نتیجهی زمینلرزه فرو ریخته و اکنون تنها سرپناه شان یک خیمه است که آن هم گنجانیش تمامی اعضای خانواده را ندارد. خلیل، از بیتوجهیها در بارهی وضعیت زلزلهزدگان ولسوالی زندهجان هرات، شکایت و از شفافنبودن روند توزیع کمکها ابراز نگرانی میکند. او میافزاید: «یک خیمه داریم، ۲۷ نفر هستیم، آن خیمه هم در داخلش زیاد شود، چهار یا پنج نفر جا میشود و فقط در آن کودکان را جابهجا میکنیم. همین وضعیت ما هست، کسی تا حال حداقل وضعیت ما را یک سروی هم نکرده است.»
آصفه، باشندهی ولسوالی زندهجان که سه عضو خانوادهاش را در نتیجهی زمینلرزه از دست داده، خواستار تدارک سرپناه برای زلزلهزدگان است. او که اکنون با خانوادهاش به شهر هرات آواره شده است، میگوید که بیسرپناهی و نزدیکشدن زمستان، آنان را نگران کرده است. او میافزاید: «تقاضای ما این است که سرپناهی به ما ساخته شود. زمستان نزدیک است و طفلهای خرد داریم و یک لقمه نان نصیب ما شود تا طفلهای ما از گرسنگی نمیرند.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
در همین حال، مسئولان محلی در هرات، میگویند که روند کمکرسانی به زلزلهزدگان ادامه دارد و روند توزیع کمکها نیز شفاف است. نثاراحمد الیاس، سخنگوی والی هرات، در این باره چنین میگوید: «بر اساس هدایت مقام رهبری امارت اسلامی، این جا یک کمیته ایجاد شده است و در رأس آن شورای علما قرار دارد. ما به مردم و جهانیان اطمینان میدهیم که کمکها به گونهی شفاف جمعآوری و توزیع خواهد شد.»
گفتنی است که حدود دو هفته پیش زمینلرزههای قدرتمند بخشهایی از ولایت هرات را لرزاند که در نتیجهی آن هزاران تن کشته و زخمی و دهها هزار تن دیگر نیز بیخانمان شده اند.