شماری از زنان باردار در غزنی، به سلاموطندار میگویند که به بیماریهای قلبی مبتلا شده اند. این بیماران، میافزایند که بیماریهای قلبی، سبب خستگی زودرس، دردهای شدید و نفستنگی، نزد آنها شده و نگرانی سقط جنین را نیز نزد آنان به وجود آورده است.
سمیه، زن باردار که به بیماری قلبی مبتلا شده است، میگوید: «ماه هفتم من است، پاهایم پندیدگی دارد، نفسم بندبند میشود، به تکلیف هستم. سال گذشته یک خواهرم که باردار بود و تکلیف قلبی داشت، طفلش سقط شد. یک ماه پیش آمدم، دوا گرفتم، دوایم خلاص شده، کمی خوب هستم، آمدم که یک بار چک کنم.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
صادقه، دیگر زن باردار که به بیماری قلبی مبتلا شده است، نیز میگوید: «پیش از این فشار خون داشتم، وزنم زیاد است، حالا زیاد نفستنگی دارم، زودزود خسته میشوم، کمکم قلبم درد دارد. پیش داکتر معاینه کردم، گفت تکلیف قلبی پیدا کردهای. پیش از این، این تکلیف را نداشتم، به تشویش هستم، دوا گرفتهام.»
نازنین، بیمارداری که یکی از اعضای خانوادهاش به بیماری قلبی مبتلا شده است، میگوید: «ننویم/خواهرشوهرم سنش کمی بالا است، مرض قلبی دارد، نفستنگی دارد، حالا بعد از عروسی خانهاش یک دخترک شده که دخترش هم مرض قلبی دارد. پیادهروی که میرود، نفسش تنگ میشود.»
پزشکان در غزنی، میگویند که میزان ابتلای زنان باردار به بیماریهای قلبی بالا است و ۱۱ گونهی بیماری قلبی میتواند زنان باردار را در جریان دورهی بارداری تهدید کند.
عاطف نوری، پزشک بخش نسایی_ولادی در غزنی، میگوید: «امراض قلبی که در دورهی بارداری میتواند یک خانم را گرفتار کند، متأسفانه خیلی زیاد است؛ به تعداد ۱۱ نوع بیماری قلبی وجود دارد، بینظمیهای قلبی به وجود میآید، پرفشاری خون را میتواند داشته باشد، تنگی دریچههای مترال را میتواند در دوران بارداری تجربه کند، بیماریهای عروق کرونری که باعث خونرسانی میشود را به وجود میآورد و همچنان بیماریهای قلبی مادرزادی که در دوران بارداری میتواند به وجود بیاید. سکتههای قلبی هم از این نوع بیماریها است که ۱۱ نوع بیماری را در دوران بارداری یک خانم باردار میتواند تجربه کند.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
این پزشک، میافزاید که علت بیماریهای قلبی نزد زنان باردار، خونرسانی مادر به جنین است. «علتش هم این است که خانمهای باردار وظیفهی این را دارند که بدن جنین را هم در دوران بارداری تغذیه کنند و خونرسانی جنین را هم برعهده دارند و این تأثیراتی را دارد در بدن خود مادر؛ به دلیلی که پمپاژ خون افزایش پیدا میکند و باعث میشود که اندازهی قلب افزایش پیدا کند. ۳۰ درصد افزایش حجم خون را ما در این دوره داریم؛ افزایش فشار خون را داریم؛ ۱۰ تا ۱۵ درصد افزایش ضربان قلب مادر را داریم.»
گفتنی است که به دلیل نبود امکانات درمانی و چالشهای اقتصادی، بیشتر زنان باردار در افغانستان در جریان دورهی مادری نزد پزشک مراجعه نکرده و مشورههای لازم صحی را نیز دریافت نمیکنند.