وزارت دفاع آمریکا میگوید، با وجود اینکه یک قانون جدید روند خروج بیشتر نیروها از افغانستان را ممنوع کرده، اما پنتاگون بدون ارسال آن به کنگره برای ارزیابی خطرات، روند خروج نیروهایش را متوقف نکرده است. در بیانیۀ این وزارت گفته شده است «تاکنون فرمان جدیدی صادر نشده است که بتواند بر روند کاهش مبتنی بر شرایط که براساس آن تا ۱۵ ماه جنوری تعداد سربازان این کشور تا ۲۵۰۰ تن برسد، تأثیر بگذارد.»
اقدام پنتاگون احتمالاً سبب خشم نمایندهگان جمهوریخواه و دموکرات مجلس خواهد شد که با کاهش بیشتر نیروها مخالف است. علاوه بر آن، این موضوع سبب تجدید نگرانیها در مورد بیاعتنایی دولت ترامپ به کنگره حتا در روزهای پایانی آن شده است. یکی از اعضای کنگره به شرط مخفیماندن نامش میگوید، «اگر آنان روند خروج را ادامه دهند، این موضوع نقض قانون خواهد بود.»
متوقفکردن خروج نیروهایی آمریکایی میتواند روند صلح افغانستان را به خطر بیندازد؛ زیرا براساس توافقنامۀ فبروری سال ۲۰۲۰ آمریکا با طالبان، ایالات متحده تا ماه می سال جاری نیروهایش را به گونۀ کامل از افغانستان بیرون میکند و در مقابل طالبان نیز ضمانتهای امنیتیشان را انجام میدهند.
پنتاگون در ماه نوامبر اعلام کرد که تا میانۀ ماه جنوری سال ۲۰۲۱، شمار سربازانش در افغانستان را از ۴۵۰۰ تن به ۲۵۰۰ تن کاهش میدهد. اما در ماه جاری کنگره یک لایحۀ دفاعی را تصویب کرد که استفاده از بودجۀ اختصاصیافته برای سالهای مالی ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ برای پرداخت هزینۀ خروج کمتر از ۴۰۰۰ سرباز آمریکایی را ممنوع میکند، مگر اینکه کرستوفر میلر، سرپرست وزارت دفاع یک طرح جامع و میاننهادی را برای ارزیابی خطرات و تأثیرات خروج نیروها به کنگره بفرستد. مشخص نیست که از زمان تصویب این قانون تاکنون چه شمار سرباز آمریکایی افغانستان را ترک کردهاند.
یکی از مقامها به شرط افشانشدن نامش میگوید، شمار سربازان آمریکایی در افغانستان نزدیک به سه هزار تن رسیده است. پنتاگون میگوید، این نهاد «تأثیر» این قانون بر قدرت نیروهای ایالات متحده در افغانستان را ارزیابی میکند. براساس این قانون، ترامپ معافیت اضطراری مییابد تا روند خروج را ادامه دهد، اما این قانون میگوید، رئیسجمهور باید به کنگره بگوید که چرا این معافیت برای منافع ملی مهم است.
برخی از مقامهای ارتش مصرانه از ترامپ میخواهند تا در گرماگرم افزایش خشونتها در افغانستان و ناکامی طالبان برای قطع رابطه با القاعده شمار نیروها را کاهش ندهد. یک مقام دیگر آمریکایی میگوید، تا اجراییشدن قانون جدید روند خروج ادامه مییابد و این چیزی نیست که به گونۀ فوری قابل تغییر باشد.
منبع: رویترز
برگردان: علی احمدی