سهیلا، بانوی ۳۵ ساله، باشندۀ ولایت بلخ است. او تجربۀ ابتلا به ویروس کرونا را دارد و مدتی‌ست که بهبود یافته؛ اما موضوعی که هم‌اکنون سهیلا را آزار می‌دهد، تأثیرات بلندمدت این بیماری‌ست.

سهیلا می­‌گوید، بیماری کووید ۱۹ سیستم ایمنی بدنش را ضعیف کرده و سبب بروز مشکلات تنفسی و اختلال‌های روحی نزد او شده است.

«مدت دو ماه پیش من به ویروس کرونا مبتلا شدم. این ویروس خیلی ویروس بد بود، مرا ضعیف کرده بود؛ اما حالا که دو ماه گذشته، هنوز هم نفس‌تنگی و افسرده‌گی که برایم پیدا شده بود، خوب نشده است. نفس من برخی اوقات بندبند می‌شود، بیش‌تر وقت‌ها وضعیت روحی خوبی ندارم.»

ویروس کرونا یا بیماری کووید ۱۹، تاکنون در سراسر کشور ۴۵ هزار و ۴۹۰ مبتلا و یک‌هزار و ۲۸ جان‌باخته بر جا گذاشته است و این روند با نوسان ادامه دارد؛ اما پزشکان می‌گویند که شدت نشانه‌های این ویروس نزد همه بیماران یکسان نبوده است. در برخی موارد عارضه‌هایی که ویروس کرونا در بدن ایجاد می­‌کند، می‌تواند مدت‌­ها در بدن باقی بماند.

ملالی، دانش‌جوی دانشگاه بلخ است. او که دوام نشانه‌های ویروس پس از بهبودی هراسانش کرده است، می‌گوید: «از زمانی که به ویروس کرونا مبتلا شده‌ام، برخی نشانه‌های این ویروس در بدنم باقی مانده است؛ مانند سردردی و دلتنگی و ترس دارم از این‌که این نشانه‌ها برای همیشه در بدنم باقی بماند.»

رعایت توصیه‌های بهداشت فردی و فاصلۀ اجتماعی، استفادۀ میوه، مایعات و سبزی‌‌جات، شانس سرایت ویروس کرونا و ابتلا به آن را به‌گونۀ قابل ملاحظه­‌یی کاهش می‌­دهد. راه‌هایی که قدسیه، باشند‌ۀ شهر مزارشریف، خود و خانواده‌اش را با آن از ویروس کرونا در امان نگه‌ داشته است.

«من زمانی که از خانه در وقت ضرورت بیرون می‌شوم، از دست‌کش و ماسک استفاده می‌کنم و هم‌چنان پس از تماس با اشیا همیشه از ضدعفونی استفاده می‌کنم و در اجتماعات فاصله را در نظر می‌گیرم.»

محمد بصیر خبیر، متخصص داخله و موظف در بخش کرونای شفاخانۀ ابن‌ سینا، دلیل اختلال‌های روحی ناشی از کرونا را ترس مبتلایان از کشنده‌گی این ویروس می‌داند و می‌­گوید، مردم نباید خود را تسلیم این ویروس کنند.

«ویروس کرونا یک ویروس فراگیر شده است. بیش‌تر کشورهای جهان به این ویروس آلوده شده‌اند و از لحاظ کشنده‌بودنش مردم ترسیده‌اند. درست است که کشنده است؛ اما مردم نباید خود را تسلیم این ویروس کنند. اشخاصی که به ویروس کرونا گرفتار می‌شوند، این ویروس سبب ضعیفی سیستم دفاعی بدن و کم‌شدن حس ذایقه و حس بویایی‌شان می‌شود، اما ویروس بیش‌تر اشخاص دارای سن بزرگ‌تر را نسبت به جوانان آسیب می‌زند.»

ویروس کرونا در نوامبر سال ۲۰۱۹ از شهر ووهان چین انتشار پیدا کرد و همه‌گیر شد. این ویروس تمام جوانب زنده‌گی بشر را زیر تأثیر خود قرار داده و آدم‌های بسیاری را به کام مرگ کشانده و افغانستان هم از این قاعده مستثنا نبوده است. با آن‌که از فراگیرشدن این ویروس نزدیک به یک‌سال می‌گذرد، اما هنوز هم شمار بسیاری از کشورهای اروپایی برای دومین‌ بار در قرنطینه به سر می‌­برند و طبق ارقام منتشرشده از سوی وزارت صحت، با آغاز فصل سرما در کشور، روند انتشار این ویروس در حال افزایش است.

رادیو رابعۀ بلخی_بلخ

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: