در حالی که بانک مرکزی افغانستان از توزیع ۱۰۰ میلیون بانکنوت جدید افغانی به بانکهای تجارتی خبر داده است، باشندگان کابل از بهبازاربیروننشدن این بانکنوتها و افزایش بیش از اندازهی پولهای مندرس در بازارها، شکایت دارند. آنان میافزایند که این وضعیت آنها را در دادوستد روزانه با مشکل روبهرو کرده است.
فریحه، باشندهی کابل، به سلاموطندار میگوید: «مشکلات پول فرسوده زیاد شده؛ هر جایی که باشد، میگویند پول نو نیست. مجبوریم به سختی به کسی پول بدهیم و میگویند چه طور کنیم پول نو نیست.»
سمیرا، دیگر باشندهی کابل، نیز میگوید: «رانندگان پول فرسوده را نمیگیرند. اگر ما پول نو هم بدهیم، خود شان پول فرسوده را به ما میدهند؛ اما خود شان دوباره نمیگیرند.»
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
همین گونه، صرافان در کابل، نیز میگویند که با گذشت هر روز، بانکنوتهای مندرس افغانی در بازارها بیشتر میشود و به مشکلات آنان میافزاید.
قدیرشاه، صراف در مندوی کابل، میگوید: «ما از مردم پول کهنه یا نو باشد میگیریم؛ اما مردم از ما پول کهنه را نمیگیرند. به همین خاطر، پول کهنه نزد ما اضافی میشود و به ما مشکل ایجاد میکند. در هنگامی که ما به سرای شهزاده میرویم که دالر بخریم، زیان میکنیم.»
شاهحسین، صراف دیگری در مندوی کابل، نیز میگوید: «هماکنون به یک مشتری پول ۲۰ افغانی که کهنه بود، دادم؛ اما نگرفت و میان ما جنجال برپا شد. پول فرسوده زیاد شده، پول چاپ تازه هیچ توزیع نمیشود و پول مندرس را جمعآوری نمیکنند. پول کهنه در بازار در گردش است.»
این در حالی است که بانک مرکزی افغانستان از توزیع ۱۰۰ میلیون بانکنوت جدید به بانکهای تجارتی خبر داده است. حسیبالله نوری، سخنگوی این بانک، میگوید: «د افغانستان بانک/بانک مرکزی افغانستان با فراهمشدن امکانات، روند پخش بانکنوتهای جدید در بازار را آغاز کرد و گفتنی است که ۱۰۰ میلیون بانکنوت جدید به بانکهای تجارتی توزیع شده و در مقابل بانکنوتهای مندرس از این بانکها جمعآوری شده است. این بانکنوتها شامل ۱۰، ۲۰، ۵۰ و ۱۰۰ افغانیگی است.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
بانکهای خصوصی با تأیید دریافت بانکنوتهای جدید از سوی بانک مرکزی افغانستان اما میگویند که مشتریان در هنگام دریافت پول از بانک، از گرفتن بانکنوتهای جدید خودداری میکنند.
عبدالجلیل شینواری، کارمند یکی از بانکهای خصوصی در کابل، میگوید: «همهی بانکنوتهای جدید ۱۰ تا ۱۰۰ افغانی است؛ اما بسیاری از شهروندانی که به این جا میآیند، ۶۰۰ تا ۷۰۰ دالر یا ۲۰ تا ۳۰ هزار افغانی پول برداشت میکنند و این به آنان دشوار است که پول خرده بگیرند؛ چون آنان پولی با ارزش بیشتر برداشت میکنند؛ اما پولهایی که از سوی د افغانستان بانک آمده، همهاش پول خرده است.»
گفتنی است که بانک مرکزی افغانستان یک ماه پیش، از واردکردن بانکنوتهای جدید به بازار خبر داده؛ اما هنوز هم بیشتر پولهای افغانی در بازارها، فرسوده و تکهپاره است.