کمیتهی حفاظت از روزنامهنگاران (CPJ)، روز گذشته با پخش گزارشی افغانستان را در فهرست کشورهایی قرار داده است که خبرنگاران بیشتر در آن بازداشت میشوند.
در این گزارش، ایران با بازداشت ۶۲ خبرنگار در یک سال گذشته، بیشترین بازداشتی خبرنگاران را به خود اختصاص داده است.
این نهاد در گزارش خود گفته است که در ۲۰۲۲، دستکم ۳۶۳ خبرنگار در سراسر جهان بازداشت شده اند که این رقم، در ۳۰ سال پسین بیپیشینه است.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
بر اساس گزارش کمیتهی حفاظت از روزنامهنگاران، اکنون سه خبرنگار در افغانستان در بازداشت به سر میبرند و از زمان بازگشت امارت اسلامی به قدرت، فشارها بر فعالیت رسانهای نیز بیشتر شده است.
مسئولان وزارت اطلاعات و فرهنگ اما ادعای کمیتهی حفاظت از روزنامهنگاران را بیاساس میخوانند.
حیاتالله مهاجر فراهی، معین امور نشراتی وزارت اطلاعات و فرهنگ، در این باره به سلاموطندار میگوید: «این که ادعا میشود که افغانستان کشور مناسب به خبرنگاران نیست و میزان بازداشت و ممانعت به خبرنگاران زیاد شده است، نادرست است و هیچ گونه اسناد و شواهد در این باره وجود ندارد.»
با این که امارت اسلامی، مدعی است که اکنون هیچ خبرنگاری در افغانستان زندانی نیست، اما در بیشتر از یک سال گذشته بارها خبرنگاران از سوی نیروهای امارت اسلامی بازداشت شده و شماری هم برای مدتی در زندان به سر برده اند.
خبرنگاران با نگرانی از این وضعیت، میگویند که بازداشتهای خودسرانه بر فعالیت رسانهای در کشور تأثیر منفی گذاشته است.
وحیده بیات، خبرنگار، میگوید: «واقعاً یک ترس و بیم را برای ما ایجاد میکند. وقتی از خانه برای کار بیرون میشویم، اول این که هیچ کسی آمادهی صحبت نمیشود و دوم به خاطر ترس جان خود و خانوادهی خود را داریم. بعضاً موضوعها را نشر کرده نمیتوانیم.»
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
ذبیح سروری، دیگر خبرنگار، نیز میگوید: «هر گونه برخورد و محدودکردن کار رسانهای، بر فعالیت رسانهای تأثیرات دارد و روند اطلاعرسانی را آسیب میرساند.»
همزمان با این، امارت اسلامی از آغازبهکار کمیسیون دسترسی به اطلاعات در ساختار یک ریاست در چارچوب وزارت اطلاعات و فرهنگ خبر میدهد.
خبرنگاران و نهادهای پشتیبان رسانهها، با استقبال از آغاز کار کمیسیون دسترسی به اطلاعات، خواهان سهمدادن به افراد مسلکی در این کمیسیون و برداشتن گامهای عملی برای دسترسی به اطلاعات از این نشانی اند.