همزمان با نشر گزارش سازمان ملل متحد مبنی بر آمار بلند مرگ مادارن هنگام زایمان، شماری از باشندگان در ولایتهای مختلف، میگویند که به دلیل دسترسینداشتن به شفاخانههای معیاری، مادران و نوزادان با خطر مرگ روبهرو استند.
محمد علیم، باشندهی ولسوالی شهر بزرگ بدخشان، میگوید که به دلیل نبودن شفاخانهی معیاری در این ولسوالی، خانمش هنگام زایمان، جان داده است. او، میافزاید «در محلی که ما زندگی میکنیم به شفاخانه معیاری دسترسی نداریم و شش ماه پیش، زمانی که به شهر میخواستیم بیاییم، خانمم هنگام زایمان جان خود را از دست داده است.»
همین گونه، فرشته باشندهی ولسوالی پساوند غور، میگوید که خواهرش به تازگی به علت دسترسینداشتن به خدمات بهداشتی در مرکز درمانی محل زندگی شان، نوزاد خود را از دست داده است. او، میافزاید: «خواهرم کودک اولباریاش بود که وقتی مریض شد به شفاخانه رفته، یک پزشک داشت و پس از آن، پزشک گفت که نمیتوانم، عملیات کنم و باید به مرکز غور ببرید و فامیل خواهرم، موتر نداشت و به امکانات ترانسپورتی زمینی هم دسترسی نداشتیم. زمانی که موتر پیدا شد در نزدیکی شفاخانه خواهرم نوزاد خود را از دست داد.»
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
این در حالی است که روز گذشته – چهارشنبه، ۲۰ ثور- دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما)، با نشر گزارشی، گفته که افغانستان در ۲۰۲۰ در میان ده کشور با بالاترین آمار مرگومیر مادران و نوزادان قرار داشته است.
بر بنیاد این گزارش، افغانستان در ۲۰۲۰، بیشترین آمار مرگومیر مادران و نوزادان را داشته است.
در گزارش یوناما آمده است: «در افغانستان رقم مرگومیر مادران و نوزادان بیشتر است و نهادهای جهانی مانند سازمان جهانی بهداشت، صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل و صندوق جمعیت سازمان ملل متحد در تلاش معکوسکردن آمار مرگومیر مادران و نوزدان در هنگام زایمان استند.»
نجمالسماء شفاجو، رییس انجمن پزشکان نسایی افغانستان، میگوید که وزارت صحت عامه، باید ظرفیت پزشکان و پرستاران زن در بخشهای دوردست افغانستان را افزایش بدهد. او، میافزاید: «وزارت صحت عامه، باید شفاخانههای معیاری را در مناطق دوردست بسازد و متأسفانه، پزشکان نسایی-ولادی زیادی کشور را ترک کرده و در حال ترک استند و خانوادهها آگاهی از کثر ولادت ندارند که عوامل عمدهی مرگومیر مادران است.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
با این حال، شرافتزمان امرخیل، سخنگوی وزارت صحت عامه، میگوید که پس از بازگشت امارت اسلامی به قدرت، رقم مرگومیر مادران و نوزادان هنگام زایمان،۸۰ درصد کاهش یافته است. او، میافزاید: «تا اکنون ۱۵۰ شفاخانه در مناطق دوردست ساختیم و نیز پرستاران زیادی را در مناطق دوردست گماشتیم و در حال حاضر، مردم به خدمات بهداشتی دسترسی دارند و این عوامل عمدهی کاهش مرگومیر مادران و نوزادان میباشد.»
بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت که چندی پیش، نشر شده بود، در هر ۱۰۰ هزار زایمان در افغانستان، ۶۳۸ مادر هنگام زایمان جان خود را از دست میدهد؛ رقمی که بیشترین مرگ مادران هنگام زایمان در آسیا را نشان میدهد.