یوشیایونگ، نماینده‌ی ویژه‌ی چین برای افغانستان، پس از سفر به پاکستان و دیدار با مقام‌های این کشور، به کابل آمده و سرگرم دیدار و گفت‌وگو با مقام‌های امارت اسلامی روی موضوع‌های مختلف است.

بر بنیاد خبرنامه‌هایی که از دیدار نماینده‌ی ویژه‌ی چین برای افغانستان با محمد عبدالکبیر، معاون سیاسی ریاست‌الوزرای امارت اسلامی و محمدیعقوب مجاهد، سرپرست وزارت دفاع ملی، پخش شده، این دیپلمات چینی در کنار روابط دوجانبه و هم‌کاری‌های چین با افغانستان، روی موضوع‌های مرتبط به روابط میان پاکستان و افغانستان نیز گفت‌وگو کرده است.

حمدالله فطرت، معاون سخن‌گوی امارت اسلامی، در باره‌ی موضوع‌هایی که نماینده‌ی ویژه‌ی چین برای افغانستان در دیدار با محمد عبدالکبیر روی آن بحث کرده‌، به رسانه‌ها چنین می‌گوید: «در این دیدار نماینده‌ی خاص چین در مورد سفرش به پاکستان معلومات ارائه کرد و گفت که کشورش برای تقویت اقتصادی، گسترش روابط و افزایش هم‌کاری با افغانستان تلاش می‌کند. وی گفت که چین از موقف افغانستان در نشست‌های بین‌المللی حمایت می‌کند و علاقه‌مند است که روابط خود را با افغانستان بیش‌تر از پیش توسعه داده و دوام‌دار کند.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

در همین حال، آگاهان، می‌گویند که چین به دنبال تضمین امنیت پروژه‌هایش در منطقه به ویژه در افغانستان و پاکستان است. به باور این آگاهان، چین با بهبود روابط میان کابل و اسلام‌آباد در صدد ایجاد بستر مناسبت پروژه‌های بلندپروازانه‌ی اقتصادی‌اش مانند پروژه‌ی «یک کمربند و یک جاده» است که افغانستان و پاکستان بخشی از این پروژه‌ی بزرگ محسوب می‌شوند.

ولی فروزان، آگاه روابط بین‌الملل، در این باره می‌گوید: «افغانستان برای چین اهمیت بالایی دارد، به خاطر این که پروژه‌ی یک کمربند و یک جاده‌ی چین از افغانستان می‌گذرد و پروژه‌هایی که در پاکستان دارد مثل سی‌پک و همین یک کمربند و یک جاده، بدون این که در افغانستان امنیت باشد و میان افغانستان و پاکستان روابط خوب باشد، این پروژه‌ها عملی نمی‌شود.»

نورالرحمان ثاقب، دیگر آگاه روابط بین‌الملل، نیز در این باره می‌گوید: «امیداوری چین از روابط خود پاکستان و افغانستان این است که چین می‌خواهد در کشورهای مذکور پروژه‌های اقتصادی مثل سی‌پک داشته باشد و این پروژه در یک فضای آرام باید باشد.»

نماینده‌ی ویژه‌ی چین برای افغانستان، در حالی روی روابط میان کابل و اسلام‌آباد تمرکز دارد که این روابط در بیش‌تر از سه سال گذشته با اختلاف‌های جدی روی مسائل امنیتی روبه‌رو بوده است؛ موضوع‌هایی که مقام‌های پاکستان در دیدارهای خود با نماینده‌ی ویژه‌ی چین برای افغانستان نیز روی آن تأکید کرده اند.

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

با این حال، پرسشی که مطرح است، این است که آیا چین خواهد توانست میانجی‌گر خوبی برای بهبود روابط کابل و اسلام‌آباد باشد. اجمل زرمتی، دیگر آگاه روابط بین‌الملل، در این باره می‌گوید که پاکستان در برخورد با افغانستان همواره سیاست‌‎های نادرستی داشته است و از همین رو نباید انتظار داشت که این کشور به این زودی‌ها سیاست صادقانه‌تری در باره‌ی افغانستان روی دست گیرد.

او می‌‌افزاید: «پاکستان همیشه در امور افغانستان مداخله کرده است و همان گونه که چین موقف دارد، از راه اقتصادی تلاش نمی‌کند؛ بل که پاکستان همیشه در برابر افغانستان از گزینه‌ی نظامی و از فشارهایی چون بستن راه‌های تجارتی و اخراج مهاجران، پیش رفته است.»

گفتنی است که چین در سه سال پسین، بیش از هر کشور دیگری کوشیده است در افغانستان سرمایه‌گذاری کند و هم‌اکنون پروژه‌های بزرگی چون استخراج نفت قشقری و مس عینک لوگر را به دست دارد.

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: