با گذشت نزدیک به یک هفته از رفتوآمد موترهای تجارتی با اسناد موقت در گذرگاههای مرزی مشترک افغانستان و پاکستان، اکنون مسئولان در اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان، میگویند که رفتوآمد کامیونهای تجارتی از این مسیرها افزایش یافته است.
خانجان الکوزی، معاون این اتاق، به سلاموطندار میگوید که پیش از توزیع سند موقت رفتوآمد به رانندگان، بیشتر وقتها کامیونها از سوی پاکستان به دلیل نداشتن گذرنامه و ویزای رانندگان آن متوقف میشد؛ اما هماکنون بیشتر از ۱۰۰۰ کامیون در روز میان دو کشور رفتوآمد میکند.
او میافزاید: «برای یک سال فرم عبوری و اسناد عبور موقت به اینها داده میشود؛ تازه این کار شروع شده؛ موترها زیاد است، زمانگیر است. آنهایی هم که نگرفته اند، ۱۵ روز به آنها وقت داده شده است. روزانه از ۳۵۰ تا ۴۰۰ موتر از یک طرف ما داریم و ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ از تورخم و ۱۵۰ تا ۲۰۰ موتر از دند پتان و غلامخان عبورومرور میکنند. امیدواریم این فرم بیشتر ساده باشد، در عبورومرور بیشتر سهولتها به میان بیاید و یک سیستم جور شود که موترها مکمل در آن ثبت شود.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
خانجان الکوزی، تأکید میکند که تا کنون پنج درصد کامیونداران افغان اسناد موقت عبور را گرفته اند و این روند ادامه دارد.
محمدیونس مومند، معاون نخست اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان، میگوید که هماکنون دادوستد تجارتی افغانستان با پاکستان یا ترانزیت از گذرگاههای مشترک دو کشور، بیشتر از پیش افزایش یافته است.
او میافزاید: «دادوستد میان افغانستان و پاکستان به وجه احسن وجود دارد و افزایش داشته است. روزانه صادارت ما زیاد است؛ اضافه از ۵۰۰ موتر صادرات داریم، هر موتر ۳۰ تا ۳۴ تُنی اموال را صادرات داریم.»
از سویی هم، نقیبالله صافی، مسئول اتاق مشترک تجارت افغانستان و پاکستان، با خوشبینی از تأثیرات مثبت توزیع سند موقت رفتوآمد روی افزایش صادرات، میگوید که این اقدام در فصل برداشت میوههای تازهی افغانستان، سودمندی بیشتری خواهد داشت.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
او میافزاید: «مشکلات ترانسپورتی روی تجارت زیاد اثر منفی میکرد؛ تورخم دو-سه بار به خاطر پالیسی ویزا بسته شده و راه بند شده؛ اموال دو طرف ایستاد ماند. این سند موقت یک کار خوب است؛ تاجران ما از دست محدودیتها خلاص شدند؛ در بدل همین سند موتر ما به هر شهر رفته میتواند؛ به سطح بینالمللی استاندارد میشود ترانسپورت ما.»
بیشتر از یک ماه پیش، حکومت پاکستان از رانندگان افغان خواستار ارائهی گذرنامه و ویزا برای رفتوآمد از گذرگاههای این کشور شده بود؛ اما چندی پیش با همآهنگی وزارتهای تجارت دو کشور، بر طرح رفتوآمد کامیونهای تجارتی میان دو کشور با سند موقت تا پایان سال روان خورشیدی توافق شد.
گفتنی است که در دوم ماه روان میلادی، پاکستان اجرای طرح رفتوآمد موترهای باربری با سند موقت را آغاز کرد.