شماری از رسانههای پیشرو در زمینۀ آزادی بیان نظیر، انترنیوز، یونسکو و کمیتۀ مصئونیت خبرنگاران خواستار مصئونیت خبرنگاران در افغانستان شدهاند.
ادری ازولای، رئیس عمومی یونسکو، گفته است که از آزادی بیان و مصئونیت خبرنگاران براساس هنجارهای بینالمللی و حقوق بشری باید اطمینان داده شود.
او گفته است، «دسترسی به منابع قابل اطمینان و مباحث عمومی و آزاد که توسط رسانههای مستقل ارایه میشوند برای مردم افغانستان در دستیابی به آیندۀ صلحآمیز حیاتی است. هیچ کسی نباید از ارایۀ افکارش هراس داشته باشد و مصئونیت خبرنگاران از جمله بانوان باید به گونۀ ویژه تضمین شود.»
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
یونسکو میگوید که بر ادامۀ حمایت از آزادی بیان و دسترسی شهروندان افغانستان به اطلاعات متعهد است و این نهاد افتخار دارد که در طی دو دهۀ گذشته در گسترش و شگوفایی رسانههای حرفهیی و متنوع در افغانستان شرکت داشته است. رسانههایی که حتا در دوران خشونت و تهدید با فداکاری به اطلاع رسانی به مردم ادامه دادهاند.
براساس دادههای یونسکو، تنها در سال جاری ۷ خبرنگار که چهار تن آنان بانوان بودند حین اجرای وظیفه کشته شدهاند. این نهاد تأکید کرده است که پیشرفتها نباید ناتمام بماند و بانوان خبرنگار باید بتوانند به فعالیتهای سرنوشتساز خود ادامه دهند. در بیانیۀ اخیر این نهاد اشاره شده است که هیچ تهدید و انتقامی نباید علیه روزنامهنگاران انجام شود.
یونسکو در ۲۰ سال گذشته در بخش ایجاد چارچوب قانونگذاری جدید، توسعه و گسترس رسانهها، بهبود آموزش روزنامهنگاری و غیره همکاری کرده است.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
از سوی دیگر، کمیتۀ مصئونیت خبرنگاران گفته است، طالبان باید فورا از آزارواذیت و حمله بر خبرنگاران دست بردارند، به خبرنگاران زن و رسانهها اجازه دهند که بهگونۀ آزاد و مستقل فعالیت کنند.
براساس برخی گزارشها، طالبان از ۱۵ آگست تاکنون دستکم دو خبرنگار زن رادیو تلویزیون ملی را از فعالیت منع کرده و بر دو عضو رسانه در ننگرهار که مشغول پوشش اعتراض بودند، حمله کردهاند.