شماری از فعالان فرهنگی و مدنی بامیان امروز (چهارشنبه، یکم ثور/اردیبهشت) در نشستی خواستار پیشگیری از تخریب، غصب و ساختوسازهای خودسر در ساحات میراثهای فرهنگی این ولایت شدند.
به گفتۀ آنان، اخیراً ساختوسازهای خودسر و غصب زمینها در شماری از ساحات میراثهای فرهنگی معروض به خطر یونسکو در مرکز شهر بامیان افزایش یافته است. فعالان فرهنگی و مدنی بامیان با صدور قطعنامۀ ۸ مادهیی ادارۀ محلی این ولایت را به بیتوجهی برای پیشگیری تخریب اثرهای تاریخی متهم میکنند.
ابراهیم تولا، فعال مدنی بامیان میگوید: «برای حفاظت از آثار تاریخی و فرهنگی که در بامیان است، حکومت هیچ برنامه ندارد و هر روز ما شاهد تخریب این آثار در جاهای مختلف هستیم.»
عبدالله شایگان، دیگر فعال مدنی بامیان نیز میگوید: «حکومت محلی بامیان در زمینۀ جلوگیری از غصب زمینها و ملکیتهای عامه و حفاظت از آثار تاریخی بامیان بیتوجهی و مصلحتاندیشی دارد.»
همچنان شماری از فرهنگیان و فعالان مدنی بامیان از حکومت میخواهند که حریم و زمینهای ساحات تاریخی این ولایت نکتهگذاری و تثبیت شوند.
مسئولان ریاست اطلاعات و فرهنگ بامیان میگویند که در صورت بیتوجهی بر حفاظت این ساحات، ممکن ۸ ساحۀ میراثهای تاریخی جهانی، از فهرست میراثهای جهانی معروض به خطر حذف شوند. اسحاق موحد، رئیس اطلاعات و فرهنگ بامیان میگوید که این اداره در مبارزه با غصب زمین و پیشگیری از ساختوسازهای خودسر در ساحات سرخ میراثهای فرهنگی این ولایت تلاش میکند؛ اما بدون همکاری دیگر نهادهای دولتی مبارزه با این چالش ناممکن است.
رئیس اطلاعات و فرهنگ بامیان میگوید: «به هیچ صورت اجازه نمیدهیم که زورمندان میراثهای فرهنگی را تخریب کنند و ساحاتشان را غصب کنند. اما حالا کار به جایی رسیده که وقتی ما اقدام میکنیم برای جلوگیری از تخریب ساحات تاریخی و سبز، افراد بالای ما عریضه میکنند و حالا استعلام جوابدادن نهادهای عدلی و قضایی هم شده جز کارهای روزمرۀمان.»
رئیس اطلاعات و فرهنگ بامیان از فرد مشخص نام نمیبرد، اما میافزاید، برخی از زورمندان و شماری از نمایندهگان این ولایت در شورای ملی میخواهند که برخی ساحات میراثهای فرهنگی این ولایت را تخریب کنند.
اما سیدانور رحمتی، والی بامیان میگوید که ادارۀ محلی به حفاظت از میراثهای جهانی معروض به خطر یونسکو در این ولایت متعهد است. والی بامیان میافزاید که حکومت به هیچ فرد و گروهی اجازه نمیدهد که میراثهای فرهنگی این ولایت را تخریب کند.
بامیان در مرکز افغانستان اثرها و آبدههای تاریخی سه دورۀ مهم زردشتی، بودایی و اسلامی را در خود جا داده است. تندیسهای ویرانشدۀ صلصال و شهمامه، شهر غلغله، شهر ضحاک بهشمول ۸ ساحۀ دیگر تاریخی بهعنوان میراثهای معروض به خطر جهانی در فهرست سازمان یونسکو قرار دارند.