شماری از خبرنگاران، میگویند که محدودیت دسترسی به اطلاعات سبب شده که محتوای خبرها و گزارشهای تولیدشده در رسانهها کیفیت پایینی داشته باشد.
شاهآغا سادات، خبرنگار تلویزیون شمشاد، میگوید که شماری از وزارتخانهها از شریکسازی اطلاعات به خبرنگاران خودداری میکنند. او میافزاید: «وزارت دفاع را پیام میدهیم، جواب نمیدهند؛ سایر وزارتخانهها هم پاسخ نمیدهند؛ گاهی میگویند که فرصت کافی نداریم؛ وزارت عدلیه و ستره محکمه تصویر را شریک نمیکنند.»
علیاکبر احمدی، خبرنگار رسانهی پیک آفتاب، میگوید که بسیاری وقتها به دلیل شریکنشدن اطلاعات به خبرنگاران، گزارشها از نشر باز میماند. «روزهای پیش آمده که خبرهایی که مربوط همان نهاد میشود از نشر باز بماند یا کیفیت خبر پایین میآید؛ گاهی ما به جای کلیپ صوتی و تصویری ناچار میشویم از متن استفاده کنیم.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
شماری دیگر از خبرنگاران در کابل نیز، از وزارت اطلاعاتوفرهنگ، میخواهند که زمینهی دسترسی به اطلاعات را به خبرنگان فراهم کند.
اسلامالدین بهنوش، خبرنگار تلویزیون تمدن، میگوید: «دسترسی به اطلاعات کاهش یافته است؛ خواست ما از امارت اسلامی این است که به این موضوع توجه کند و اطلاعات را هرچه زودتر به دسترسی خبرنگار قرار بدهد.»
خبیب غفران، سخنگوی وزارت اطلاعاتوفرهنگ اما میگوید که به چالشها در برابر دسترسی به اطلاعات رسیدگی خواهد شد. «کمیسیون رسیدگی به شکایات رسانهها و کمیسیون دسترسی به اطلاعات داریم؛ هر اداره که همکاری نمیکند و دسترسی به اطلاعات ضعیف است ما به آن مشکلات رسیدگی خواهیم کرد.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
با این همه، قانون دسترسی به اطلاعات که سخنگویان را ملزم به پاسخگویی به خبرنگاران کند، وجود ندارد.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی، میگوید که برای تسهیل کار خبرنگاران، قانون حق دسترسی به اطلاعات با اندکی تغییر به رهبری امارت اسلامی فرستاده شده و پس از توشیح، عملی خواهد شد. او میافزاید: «ما منتظر توشیح قانون استیم؛ دلیلش این است که قانون حکومتی در بخشهای مختلف برای تأییدی رفته و این زمانگیر شده است؛سخنگویان را تشویق میکنیم که همکاری داشته باشند با رسانهها.»
دو سال پیش کمیسیون دسترسی به اطلاعات در چوکات وزارت اطلاعاتوفرهنگ به فعالیت آغاز کرده؛ اما این کمیسیون نیز نتوانست حق دسترسی به اطلاعات را برای خبرنگاران تأمین کند.