پژوهشگری که «جنایات جنگی» سربازان استرالیایی در افغانستان را بیش از ۴ سال بررسی کرده است، سکوتش را شکست.
بر اساس گزارش دیلیمیل، دکتر سامانتا کرومپووتس، از سوی مقامهای حکومتی، مسئول بررسی جنایات جنگی کشورش در افغانستان شد و روز گذشته پس از چهار سال تحقیق، گزارش خود را نشر کرد.
بر بنیاد گزارش افشاگرایانۀ دکتر سامانتا کرومپووتس، ده سرباز ارتش استرالیا هنگام مأموریتشان در افغانستان «افغانستانیها را زیر نام ورزش میکشتند.»
خانم کرومپووتس میگوید، ناراحتکنندهترین دریافتش در جریان این پژوهش، واکنش مردم بوده است. به گفتۀ او، مردم میگفتهاند که «این نوع برخوردها همیشه اتفاق میافتد.» او میگوید که کشتار افغانستانیها به شکل مکرر و عمدی بوده است.
این پژوهشگر ۴۴ سالۀ استرالیایی در گزارش خود مجموعهیی از رفتارهای وحشیانۀ واحدهای ویژۀ نیروهای استرالیایی در افغانستان را شرح داده است. در این گزارش «کشتهشدن یک کودک شش ساله، قطع دست یک فرد مرده و تیراندازی بر یک زندانی افغانستانی به دلیل این که جای کافی در هواپیما نبوده است»، آورده شده است.
در بخش دیگری از گزارش، اعدام دو کودک ۱۴ ساله توسط نیروهای استرالیایی آمده است که دکتر کرومپووتس از آن به عنوان پروندههای دلخراش یاد میکند. سر این کودکان بریده شده و سپس در کیسههای پلاستیکی به دریا انداخته شدهاند.
بر بنیاد گزارش دکتر کرومپووتس، حداقل ۱۲ تن از شهروندان افغانستان که «هیچ تهدیدی نداشتهاند»، از سوی نیروهای استرالیایی اعدام شدهاند.
هفتۀ گذشته شبکۀ تلویزیونی اسبیاس گزارش داد که پس از تحقیق چهار ساله در مورد نقض احتمالی قانون بین سالهای ۲۰۰۵ و ۲۰۱۶، یک بازپرس/ محقق ویژه برای تحقیق در مورد اتهامات جنایات جنگی توسط نیروهای ویژه استرالیا در افغانستان منصوب میشود و هرگونه رفتار جنایی پیگیری خواهد شد.
روز پنجشنبه، اسکات موریسون، نخستوزیر استرالیا با اعلام آغاز تحقیقات جدید گفت: «این کار برای مدت نامعلومی انجام خواهد شد» و موارد کیفری مطرحشده در گزارش بازرس کل بررسی میشود.
او به خبرنگاران در شهر کانبرا گفت: «دفتر بازپرس ویژه این ادعاها را بررسی کرده و در صورت لزوم، خلاصۀ گزارش را به مدیر دادستانی عمومی مشترکالمنافع راجع میکند.»
در سال ۲۰۱۷ یک رسانۀ استرالیایی برای نخستینبار با استناد به مدارک محرمانۀ فاششده، ماجرای کشتار شهروندان غیرمسلح و کودکان در افغانستان را برملا کرد.
شبکۀ رسانهیی ایبیسی با انتشار این گزارشها، رفتارهای غیرقانونی نیروهای مسلح این کشور را زیر ذرهبین قرار داد.
بنجامین رابرت اسمیت، پرافتخارترین عضو نیروهای مسلح استرالیا در سال ۲۰۱۳ و در زمانی که فرماندهی نیروهای ویژۀ هوایی این کشور را ترک میکرد، از سوی همقطاران پیشینش به رفتار غیرقانونی با زندانیان، بهویژه قتل اسرا متهم شد.
این فرمانده عالیرتبه که به پاس «خدمات» در افغانستان صلیب ویکتوریا و مدال شجاعت گرفته، این اتهامات را رد کرده است.
دفتر تحقیقات قضایی ویژه استرالیا پس از چهار سال پژوهش در بارۀ ادعاها و شایعات ناظر به عملکرد غیرقانونی شماری از سربازان نیروهای ویژه هوایی این کشور در افغانستان در سالهای ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۶ تشکیل شد.
مجموع سربازان استرالیا در افغانستان به ۳۹ هزار تن میرسید و تا کنون ۴۱ سرباز این کشور در افغانستان کشته شدهاند.