امیر عبداللهیان، وزیر امور خارجه‌ی ایران، روز گذشته -چهارشنبه، ۲۷ ثور- در گفت‌وگوی تلفنی با امیرخان متقی، وزیر امور خارجه‌ی امارت اسلامی، تأمین حق‌آبه‌ی ایران از رود هیرمند را مطالبه‌ی جدی این کشور خواند.

وزارت خارجه‌ی ایران، در تویتی از گفت‌وگوی تلفنی دو طرف خبر داده و گفته که امیر عبداللهیان به متقی گفته است: «رهاسازی آب از سوی افغانستان و تأمین حق‌آبه‌ی ایران به صورت عملی، مطالبه‌ی جدی جمهوری اسلامی ایران است و این امر در مناسبات فی‌مابین تأثیر دارد.»

وزارت خارجه‌ی ایران افزوده: «وزیر خارجه‌ی جمهوری اسلامی با اشاره به مشکلات فراوانی که عدم تأمین حق‌آبه‌ی ایران و خشک‌سالی ناشی از آن، بر مردم سیستان و بلوچستان تحمیل کرده، ابراز امیدواری کرد که طرف افغانستانی اهتمام لازم را در رهاسازی آب این سد و رساندن آب به سیستان داشته باشد.»

سلام‌وطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید

امیرعبداللهیان هم‌چنین به مواردی از تنش و درگیری میان نیروهای مرزی ایران و امارت اسلامی اشاره کرده و آن را عامل منفی در روابط دو کشور خوانده و گفته است: «تعهد به امنیت مرز مشترک، خط قرمز ماست.»

این در حالی است که اخیراً گزارش‌هایی از درگیری میان نیروهای مرزی ایران و امارت اسلامی و کشته‌شدن دست‌کم یک نفر در این درگیری‌ها، همگانی شده است.

تا اکنون، وزارت امور خارجه‌ی امارت اسلامی، در مورد این گفت‌وگوی تلفنی، ابراز نظری نکرده‌ است.

از چندی به این سو، بحث تأمین حق‌آبه‌ی ایران از رود هیرمند، به شکل جدی از سوی مقام‌های ایرانی مطرح می‌شود و امارت اسلامی همواره به نقص معاهده‌ی ۱۳۵۱، متهم می‌شود.

در دوشنبه‌ی هفته‌ی روان -۲۵ ثور- حسن کاظمی قمی، سفیر و نماینده‌ی ویژه‌ی رییس‌جمهور ایران برای افغانستان، امارت اسلامی را به نقض تعهداتش در باره‌ی تأمین حق‌آبه‌ی ایران از رود هیرمند متهم کرد و گفت که از ۸۲۰ میلیون مترمکعب سهم توافق‌شده میان دو کشور، سال گذشته تنها ۲۷ میلیون مترمکعب آب از این رود وارد ایران شده است.

سلام‌وطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید

قمی هم‌چنین گفته که امارت اسلامی از زمان بازگشت به قدرت، بر تعهد خود برای دادن سهم آب ایران پافشاری کرده‌ است؛ اما آن‌ چه در عمل صورت گرفته، با این تعهد فاصله‌ی زیادی دارد.

معاهده‌ی آب میان افغانستان و ایران در ۱۳۵۱ میان موسا شفیق و امیرعباس هویدا، نخست‌وزیران وقت دو کشور امضا شد که بر اساس آن در صورت کافی‌بودن آب رود هیرمند، سالانه نزدیک به ۸۲۰ میلیون مترمکعب آب این رود به ایران تعلق خواهد گرفت.

امارت اسلامی اخیراً در پاسخ به درخواست حق‌آبه‌ی ایران از رود هیرمند، گفته بود که امیدوار است باران بیش‌تر ببارد، تا نیاز هر دو کشور برطرف شود.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: