ادارهی ملی حفاظت از محیط زیست، با برگزاری نشست سهروزه در شهر کابل از پیامدهای منفی ناشی از تغییرهای آبوهوایی در افغانستان هشدار میدهد و میگوید که مبارزه با تغییرهای آبوهوایی در افغانستان نیاز به همکارهای جهانی و ازسرگیری پروژههای نیمهکاره در این بخش دارد.
روحالله امین، رییس تغییر اقلیم ادارهی ملی حفاظت از محیط زیست، میگوید که افغانستان برای پاسخگویی و کاهش تأثیرات منفی تغییرهای آبوهوایی، به ۲۲ میلیارد دالر نیاز دارد.
او میافزاید: «تغییر اقلیم عملاً افغانستان را در شدیدترین وضعیت قرار داده و ثبات ایکوسیستم به هم ریخته است؛ درجهی حرارت و بارندگی، یعنی تغییر در این دو پارامتر، خطرات اقلیمی مانند سیلاب، خشکسالیهای دورهای و ثابت، توفان،گردوغبار، صایقه و ژاله را به وجود اورده است؛ به اساس ارزیابیهای که صورت گرفته سکتور آب، زراعت، انرژی، ایکوسیستم، تنوع حیات و صحت از جمله آسیبپذیرترین بخشها است.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
امین، تأکید میکند که بخشی از چالشهای ناشی از تغییرهای آبوهوایی در افغانستان میتواند با از سرگیری کار ۳۲ پروژهی نیمه کارهی مرتبط به محیط زیست برطرف شود.
ادارهی ملی حفاظت از محیط زیست، وزارتهای آب و انرژی و زراعت، آبیاری و مالداری در نشستی که با شماری از مقامهای کمیتهی ناروی داشته اند، خواستار توجهی ویژهی جهان و همکاری مشترک آنان برای مبارزه با تغییرهای آبوهوایی در افغانستان شده اند.
در سوی دیگر، شمار از آسیبدیدگان از تغییرهای آبوهوایی در ولایتها، خواستار توجهی ویژه حکومت سرپرست برای کاهش تأثیرهای منفی تغییرهای آبوهوایی اند.
آغاولی، باشندهی هلمند، میگوید: «۳۰ جریب زمین را گندم کاشته بودم؛ تمامش به خاطر ژاله از بین رفته است؛ نه از آبدادن و نه از تریشلکردن است. تنها از ما نه؛ بل که در شش قریه وضعیت مردم همین است.»
کریمداد، باشندهی غزنی نیز، میگوید: «این جا یکی از همسایههای ما خانه شان ویران شد؛ تلفات جانی داشتند؛ سیل در همین روزها از چهار طرف به قریهی ما میآمد.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
با این همه، کارشناسان محیطزیستی، میگویند که اگر جهان با حکومت سرپرست افغانستان برای مبارزه با تأثیرات منفی تغییرهای آبوهوایی همکاری نکنند، شمار افرادی که امنیت جانی و غذایی را از دست میدهند بیشتر خواهد شد.
باسط رحمانی، کارشناس محیط زیست، میگوید: «منبع اصلی زراعت و مالداری افغانستان، آب است؛ نرخ بارندگی، امنیت محیطزیستی را تغییر میدهد و میتواند دورنمایی خطرناکی برای افغانستان داشته باشد و امنیت غذایی تحت خطر قرا گیرد.»
روی کارآمدن حکومت سرپرست و بهرسمیتشناختهنشدن آن از سوی جهان، سبب شده است که افغانستان در نشستهای مهم تغییرهای آبوهوایی دعوت و پروژهها در این بخش نیز عملی نشود.