پس از وضع محدودیتها از سوی پاکستان بر بازرگانان افغان در انتقال کالاهای بازرگانی شان به آن کشور، مسئولان در اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان و اتاق مشترک تجارت و صنایع افغانستان_پاکستان، میگویند که میزان دادوستد بازرگانی با پاکستان، رو به کاهش است.
جانآقا نوید، سخنگوی اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان، میگوید که حلنشدن مشکلات در گذرگاههای مرزی با پاکستان، سبب شده است که بازرگانان افغان به تجارت از راه پاکستان، کمعلاقه شوند و به دنبال راههای بدیل باشند. او میافزاید: «بستهماندن راهها سبب شد که تعداد زیادی از بازرگانان دلسرد شوند و مسیر تجارت خود را تغییر دهند. وقتی در گذرگاهها مشکلات ایجاد شد، بازرگانان تصمیم گرفتند از راههای دیگر تجارت کنند؛ چون ضرر میکنند. آهستهآهسته حجم تجارت با این کشور در حال کاهش است.»
نقیبالله صافی، رییس اجرایی اتاق تجارت و صنایع افغانستان_پاکستان، نیز میگوید که اکنون بخش زیادی از کالاهای افغانستان که پیش از این از طریق گذرگاههای مرزی با پاکستان مبادله میشد، از مسیر بندر عباس انجام میشود. او میافزاید: «ترانزیت میان دو کشور خوب نیست؛ بازرگانان از مسیر بندر عباس اموال خود را میآورند. مشکلاتی که در گذرگاههای مرزی با پاکستان ایجاد شد، سبب شده که ترانزیت ما از مسیر پاکستان کم شود.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
در سوی دیگر، شماری از بازرگانان افغان، میگویند که تجارت از مسیر پاکستان همیشه برای آنها چالشبرانگیز و زیانآور بوده است؛ از همین رو ناچار اند مسیر تجارت شان را تغییر دهند.
مخلص، بازرگان، میگوید: «نسبت به سالهای گذشته، در سال روان بازرگانان به خاطر بستهشدن راهها بیشتر قربانی این مشکلات شدند. ما همواره تاوانهای هنگفت را از این بابت پرداخت کردهایم و این مایهی دلسردی بازرگانان است که به زیان کار کنند.»
صفتالله، دیگر بازرگان، میگوید: «در این باره حکومت افغانستان نباید بیتفاوت باشد؛ وقتی ما ناچار میشویم از راه بندر عباس اموال خود را بیاوریم، مصرفش بالاست. پاکستان به ما نزدیک است؛ اما اکنون ناچار استیم.»
این بازرگانان، از حکومت سرپرست امارت اسلامی میخواهند که مشکلات موجود در تجارت با پاکستان را، به گونهی بنیادی حل کند.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
بر اساس اطلاعات اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان، اکنون گذرگاههای مرزی «انگور اده» و «اسپینبولدک» برای انتقال کالاهای بازرگانی بسته است.
آخوندزاده عبدالسلام جواد، سخنگوی وزارت صنعت و تجارت اما میگوید که گفتوگوها با مقامهای حکومت موقت پاکستان، برای حل مشکل پیشآمده در تجارت با این کشور، ادامه دارد. او میافزاید: «این موضوع باید به گونهی اساسی حل شود. روی مشکل ویزای بازرگانان صحبت کردیم؛ نزدیک به یک هزار تن راننده داریم؛ ما در تلاش استیم که برای آنها ویزا بگیریم.»
افغانستان با پاکستان، پنج گذرگاه مرزی دارد که مسیرهای کلیدی برای صادرات و واردات افغانستان است؛ پاکستان اما در بیشتر از دو سال گذشته بارها به بهانههای گونهگون این گذرگاهها را به روی رفتوآمد به ویژه انتقال کالاهای بازرگانی افغانستان، بسته است.