شهباز شریف، نخستوزیر پاکستان، روز گذشته در نشستی اقتصادی در آن کشور، گفته که پاکستان آمادهی گفتوگو در مورد تجارت «ترجیحی» با افغانستان است و رأیزنیها نیز در بارهی موافقتنامههای بازرگانی ترجیحی ادامه دارد.
همزمان با این، مسئولان در اتاق مشترک تجارت افغانستان_پاکستان، میگویند که پس از رأیزنیها و حل چند مورد دوجانبه، در آینده شاهد تجارت ترجیحی میان افغانستان و پاکستان خواهند بود.
نقیبالله صافی، رییس اجرایی اتاق مشترک تجارت افغانستان_ پاکستان، میگوید که تجارت ترجیحی در صورت درنظرگیری جنسهای مشابه ترجیحی از هر دو کشور، برای دو طرف مهم و مفید خواهد بود.
او میافزاید: «مشکلات تعرفه و گمرک همهساله است؛ این نوع تجارت بسیار مهم و زیر بحث است و چند موردی وجود دارد که اگر برطرف شود به توافق میرسیم.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
محمدمخلص، مشاور اتاق مشترک تجارت افغانستان_ پاکستان نیز، میگوید که نظر به آخرین جلسه میان مقامهای افغانستان و پاکستان در ۲۶ مارچ سال روان، روی ترجیحیشدن ۱۰ قلم در تجارت میان دو کشور تصمیم گرفته شده است.
او میافزاید: «از سال گذشته به این طرف در بارهی این نوع تجارت بحثها صورت گرفته است؛ اما خوشبختانه در ۲۶ مارچ در آخرین جلسه، از ۱۰ قلم جنس هشت قلم زراعتی و دو قلم مواد تولیدی و صنعتی برای شان میان دو کشور تعرفههای ترجیحی در نظر گرفته شد.»
مسئولان اتاق مشترک تجارت افغانستان_ پاکستان، تجارت ترجیحی را بر کاهش هزینهی انتقال کالا، کاهش بهای کالا در بازار، افزایش دادوستد و رشد تجارت دوجانبه سودمند میخوانند.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
آگاهان مسائل اقتصادی اما با سودآورخواندن تجارت ترجیحی، به امارت اسلامی پیشنهاد میکنند که در صورت توافق با پاکستان روی این نوع تجارت، باید تضمینهای تجاری قوی از پاکستان گرفته شود؛ زیرا تجربه نشان داده است که پاکستان به قراردادهای تجاری با افغانستان زیاد پابند نیست.
قیس محمدی، آگاه مسائل اقتصادی، میگوید: «این نوع تجارت اگر تطبیق شود تجارت میان دو کشور را بیشتر می کند؛ کشورها برای بازار افغانستان با هم رقابت کنند و امتیازهای را برای افغانستان قایل شوند، باید افغانستان تضمینهای بلند بگیرد برای این کار از پاکستان.»
در بیشتر از یک سال گذشته و به دنبال افزایش محدودیتها از سوی حکومت پاکستان بر بازرگانان افغان، ترانزیت بخش زیاد کالاهای افغانستان از مسیر پاکستان، به راههای تجاری با ایران تغییر یافته است.