رئیس شورای عالی مصالحۀ ملی میگوید که آتشبس یا کاهش خشونت در صدر آجندای هیأت گفتوگوکنندۀ دولت افغانستان قرار دارد.
عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحۀ ملی که امروز (پنجشنبه، بیستوهفتم قوس/آذر) در نشستی زیر نام «نقش مشارکت زنان در روند صلح» سخن میزد، میگوید که حقوق و دستاوردهای شهروندان افغانستان، مشارکت زنان، مردمسالاری، حقوق بشر، انتخابات و دیگر دستاوردهای ۱۹ سال گذشته، از دیگر مسئلههاییست که در آجندای گفتوگوها از سوی هیأت گفتوگوکنندۀ دولت شامل شدهاند.
عبدالله کار هیأت دولت را خوب توصیف میکند و میافزاید که اعضای این هیأت توانستهاند از دولت افغانستان خوب نمایندهگی کنند.
به گفتۀ رئیس شورای مصالحه، هیأت گفتوگوکننده اراده و نیت شهروندان افغانستان را که صلح میخواهند، خوب تمثیل کرده و با تدبیر و متحدانه خواستهای مردم افغانستان را مطرح کرده است.
عبدالله همچنان میگوید که اعضای هیأت گفتوگوکنندۀ دولت، مرحلۀ نخست و دشوار گفتوگوها را سپری کرده و برای بحثها و رایزنیهای بیشتر به کابل آمدهاند.
به گفتۀ آقای عبدالله، وقفه در گفتوگوهای صلح خواست و ضرورت هیأتهای گفتوگوکنندۀ دولت افغانستان و گروه طالبان بوده و به فیصلۀ دو طرف ایجاد شده است.
عبدالله ابراز امیدواری میکند که مرحلۀ دوم گفتوگوها در تاریخ تعیینشده بهمنظور بحث روی آجندای گفتوگوها آغاز شود. او تأکید میکند که حتا یک روز تأخیر در آغاز دور بعدی گفتوگوها، به معنای دوام یک روز بیشتر رنج و مصیبت شهروندان افغانستان است.
اولی اندرس لیندمن، سفیر ناروی در کابل نیز در این نشست میگوید که میزان بلند خشونتها در افغانستان روی روند صلح اثر منفی میگذارد.
او میگوید که گروه طالبان با افزایش خشونتها در پی امتیازگیری بیشتر در روند صلح از حکومت افغانستان و جامعۀ جهانیست.
به گفتۀ سفیر ناروی در کابل، برقراری آتشبس در افغانستان روی گفتوگوهای صلح اثر مثبت میگذارد و هیچ دلیلی برای نپذیرفتن آتشبس وجود ندارد.
او شمولیت زنان در روند صلح را مهم میخواند و میگوید که گفتوگوهای صلح افغانستان باید به مدیریت خود شهروندان افغانستان به پیش برود.
سفیر ناروی در کابل میافزاید که در شورای عالی مصالحۀ ملی باید به زنان سهم داده شود.
لیندمن در بخشی از سخنانش میگوید که بر بنیاد یافتههای سازمان ملل، ۱۸.۴ میلیون تن در افغانستان به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند.
در همین حال، هیأت گفتوگوکنندۀ صلح افغانستان از آغاز مشورهها با حکومت، نهادهای مدنی و اقشار مختلف جامعه خبر داده و گفته است، رایزنیهای نیک میتواند راهگشای صلح و ختم جنگ در کشور باشد.
غلامفاروق مجروح، عضو هیأت گفتوگوکنندۀ صلح دولت میگوید، تیم گفتوگوکننده برای دریافت مشورت به کابل آمده است تا استوارتر به گفتوگوها برگردد.
حفیظالله منصور، دیگر عضو هیأت گفتوگوکنندۀ صلح دولت نیز تصریح میکند که برای انجام گفتوگوها به پشتیبانی و مشورت تمام اقشار جامعه نیاز است.
این گفتهها در حالی مطرح میشود که اعضای هیأت گفتوگوکنندۀ صلح دولت، پس از دور نخست گفتوگوهای بینالافغانی در یک وقفۀ ۲۰ روزه به کابل آمدهاند.
این در حالیست که عصر روز گذشته (چهارشنبه، بیستوششم قوس/آذر) مارک میلی، رئیس ستاد ارتش مشترک ایالات متحدۀ آمریکا با محمداشرف غنی، رئیسجمهور در ارگ ریاستجمهوری دیدار کرده است.
در این دیدار، دو طرف در مورد روند صلح، ضرورت فوری کاهش چشمگیر خشونت و برقراری آتشبس گفتوگو و تأکید کردهاند.