گفت‌وگوی سلام‌وطندار با ۱۸ ورزش‌کار در رشته‌های مختلف، نشان می‌دهد که ورزش افغانستان در سال‌های پسین رشد داشته است. در این گزارش، با هشت ورزش‌کار در تیم‌های ملی و ۱۰ ورزش‌کار آزاد در رشته‌های مختلف در کابل گفت‌وگو شده است. ۱۰ تن از این ورزش‌کاران گفته اند که ورزش افغانستان در سه سال گذشته رشد خوبی داشته است.

از میان ۱۰ گفت‌وگوشونده در این گزارش که از رشد ورزش افغانستان راضی اند، پنج تن آن‌ها اعضای تیم‌های ملی در رشته‌های وشوو، زورخانه‌ای، سنوکر، بزکشی و تکواندو استند. پنج تن دیگر این ورزش‌کاران، در رشته‌های مبارزه‌های آزاد، بدن‌سازی، کراته، بوکس و فوتسال، تمرین می‌کنند.

این ورزش‌کاران، فراهم‌شدن سهولت‌ها و برگزاری رقابت‌های ورزشی در داخل را از دلیل‌های اصلی رشد ورزش و افزایش انگیزه‌ی ورزش‌کاران می‌دانند.

خالد هوتک، عضو تیم ملی وشوو و شکیب عطایی، عضو تیم ملی زورخانه‌ای افغانستان، می‌گویند که ورزش افغانستان نسبت به گذشته رشد کرده و در سه سال پسین بیش‌تر جوانان به ورزش رو آورده اند.

خالد هوتک، می‌افزاید: «ما شاهد حضور بیش‌تر جوانان در ورزش هستیم و رشد کرده‌ایم؛ من شاهد پیش‌رفت چشم‌گیری در دنیای ورزش افغانستان بوده‌ام.»

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

شکیب عطایی نیز، می‌گوید: «تیم فوتبال ۱۷سال ما مقام نخست را به دست آورد؛ تیم فوتسال ما برای نخستین بار به جام جهانی راه یافت؛ رشته‌ی زورخانه‌ای در رقابت‌های جهانی که برگزار شد مقام سوم را گرفت و دست‌آوردهای خوبی به دست آمد.»

جویان نوری که در بخش رقابت‌های آزاد در باش‌گاه‌های خصوصی تمرین می‌کند، می‌گوید: «پنج سال می‌شود که وارد رشته‌ی رقابت‌های آزاد شده‌ام و در سه سال اخیر ورزش در میان جوانان زیاد رشد کرده است.»

سلیم احمدی که در رشته‌ها‌ی کاراته و تکواندو تمرین می‌کند، می‌گوید که از پیش‌رفت ورزش افغانستان و افزایش انگیزه‌ی ورزشی جوانان رضایت دارد. او می‌افزاید: «در هر رشته که باشد جوانان انگیزه‌ی شان به ورزش بیش‌تر شده است؛ آنان به تمرین‌های خود ادامه می‌دهند.»

شماری دیگر از ورزش‌کاران اما می‌گویند که ورزش افغانستان در سه سال گذشته نه تنها رشد نکرده؛ بل که انگیزه‌ی ورزش‌کردن در جوانان نیز کاهش یافته است. هشت تن از گفت‌وگوشوندگان که سه تن آن‌ها عضو تیم‌های ملی جودو، پاراتکواندو و کیک‌بوکسینگ استند و پنج تن دیگر که در رشته‌های بوکس، مبارزه‌های آزاد و جوجیتسو در باش‌گاه‌های خصوصی تمرین می‌کنند، می‌گویند که در سه سال گذشته انگیزه‌ی ورزش‌کاران برای ادامه ورزش کاهش یافته است.

علی‌شیر که در رشته‌‌های کیک‌بوکسینگ و جوجیتسو تمرین می‌کند و وحید یوسف‌زی، عضو تیم ملی جودوی افغانستان، می‌گویند که در سه سال پسین علاقه‌مندی به ورزش در افغانستان کاهش یافته است.

علی‌شیر، می‌گوید: «در گذشته وضعیت اقتصادی خوب‌تر بود و جوانان می‌توانست ورزش کند؛ اما اکنون نمی‌توانند چون حالا وضعیت اقتصادی ضعیف است؛ در سه سال اخیر ۵۰ درصد تمرین من کم شده است.»

وحید یوسف‌زی نیز، می‌گوید: «متأسفانه سطح ورزش‌کردن پایین آمده است و توجه‌ خاصی صورت نمی‌گیرد. خودم به خاطر هم‌کاری‌نکردن ریاست تربیت بدنی چهار رویداد خارجی را از دست دادم.»

این هشت ورزش‌کار، نبود سهولت‌ها و امکانات برای ورزش‌کاران در افغانستان را از علت‌های اصلی رشدنکردن ورزش عنوان کرده و می‌گویند که برای تشویق ورزش‌کاران، بایستی سهولت‌ها و امکانات مورد نیاز به آنان فراهم شود.

علی سجاد هم‌راز، عضو تیم ملی پاراتکواندو، می‌گوید که اکنون سهولت‌ها برای ورزش‌کاران فراهم نیست. «در بخش سهولت و امکانات هیچ تغییری نامده و مانند گذشته  است؛ در گذشته هم ورزش‌کاران همان مشکلات را داشتند و حالا هم؛  تنها چیزی که اضافه شده است سخت‌گیری‌ها است.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

با این همه، مسئولان در ریاست عمومی تربیت بدنی و ورزش افغانستان، می‌گویند با این که در سه سال گذشته هیچ بودجه‌ای از سوی کمیته‌ی بین‌المللی المپیک به افغانستان اختصاص نیافته؛ اما ورزش افغانستان رشد چشم‌گیری داشته است.

اتل مشوانی، سخن‌گوی ریاست تربیت بدنی و ورزش افغانستان، می‌گوید که افغانستان در سه سال گذشته در رقابت‌های داخلی و رقابت‌های بین‌المللی، پیش‌رفت‌های زیادی داشته ‌است. او می‌افزاید: «ما در یک سال اخیر حدود ۴۰۰۰ مسابقه‌ی داخلی را برگزار کرده‌ایم که شامل مسابقه‌های تشویقی، انتخابی، مناسبتی و انتخاب به تیم ملی بوده؛ در کنار این، پنج لیگ برگزار شد که لیگ فوتبال، فوتسال، بزکشی، والیبال بوده.»

بشیر ترکی، کارشناس ورزشی و سرمربی تیم ملی تکواندی افغانستان، می‌گوید که متوقف‌شدن بودجه‌ی کمیته‌ی ملی المپیک از سوی کمیته‌ی بین‌المللی المپیک و مشکلات اقتصادی ورزش‌کاران، از رشد ورزش افغانستان کاسته است. «اگر ما بخواهیم گرایش جوانان به ورزش بیش‌تر شود، باید که الگو‌سازی کنیم و به بازی‌کنان تیم ملی ما امکانات فراهم و معاش خوب برای شان در نظر گرفته شود.»

بر اساس آمار ارائه‌شده از سوی ریاست عمومی تربیت بدنی و ورزش افغانستان، ورزش‌کاران افغان از آغاز سال روان تا اکنون، ۱۹مدال طلا، ۳۰ مدال نقره و ۴۰ مدال برنز را از رقابت‌ها ۲۰۲۴ هانگژوی چین در رشته‌های مختلف جام فوتسال آسیا، جام رقابت‌های فوتبال کافا و جام والیبال آسیای مرکزی به دست آورده اند.

مرتبط با این خبر:

کلیدواژه‌ها: // // //

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: