روز یک‌شنبه، ۲۰ عقرب، نشستی زیر نام «نگاهی به وضعیت جوانان در افغانستان» از دریچه‌ی برنامه‌ی «امید» رادیو سلام‌وطندار با حضور نمایندگان وزارت‌های اقتصاد، کار و امور اجتماعی و اطلاعات‌وفرهنگ در باره‌ی جوانان (چالش‌های کاری، تحصیلی، اجتماعی و حقوقی) و ارائه‌ی راهکارهای عملی برای آنان، در دفتر سلام‌وطندار در کابل برگزار شد.

مسئولان رادیو‌‎ سلام‌وطندار، در این نشست یافته‌های تحقیقی برنامه‌ی «امید» این رادیو را که ویژه‌ی چالش‌های جوانان در کشور است، به اشتراک‌کنندگان ارائه کردند.

نورمحمد هاشمی، معاون مؤسسه‌ی رسانه‌ای سلام افغانستان، می‌گوید که رادیو سلام‌وطندار در برنامه‌ی «امید»، پس از گفت‌وگو با چهار هزار و ۴۳۶ جوان در سراسر کشور، به مهم‌ترین چالش‌ها، مانع‌ها و راهکارها فراراه فرصت‌های شغلی و کاری جوانان پرداخته است.

آقای هاشمی، می‌افزاید: «جوانان بیش‌تر از هر زمانی با چالش‌‎های زیادی روبه‌رو اند؛ در حالی که بیش‌ترین شمار قوای کاری در کشور را تشکیل می‌دهند؛ اما در این مسیر با انواع زیادی محدودیت‌ها و موانع روبه‌رو اند و روی همین موضوع سلام‌وطندار برای رسیدگی به مشکل جوانان برنامه‌ی امید را و برای ایجاد راهکار برای این‌ها، این برنامه را راه‌اندازی کرده است.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

معاون مؤسسه‌ی رسانه‌ای سلام افغانستان، تأکید می‌کند که به جای مهاجرت‌های غیرقانونی جوانان و استفاده‌ی دیگر کشورها از نیروی بشری تحصیل‌کرده و کادرهای افغانستان، نیاز است با شنیدن چالش‌های آنان، راهکارهای جامع به آن‌ها سنجیده شود.

در همین حال، مدیر بخش «پروگرام» رادیو سلام‌وطندار، در این نشست می‌گوید که این رادیو پس از تهیه‌ی ۲۹ گزارش تحقیقی برای برنامه‌ی «امید» در باره‌ی مهم‌ترین چالش‌های فراراه جوانان، دریافته که فرصت‌های تحصیلی و شغلی برای جوانان در سراسر کشور محدود شده است.

او می‌افزاید: «نتایج این تحقیق‌های ما نشان داد که ۶۰ درصد جوانان واجد شرایط کار اکنون بی‌کار اند؛ در حوزه‌ی کار آنلاین، جوانان به کار آنلاین رو آورده اند و با موانع گسترده در این مورد هم روبه‌رو استند؛ مثل نرخ بلند اینترنت، کیفیت پایین اینترنت و دست‌رسی‌نداشتن به اینترنت. جوانان هم به دنبال این که کار برای شان پیدا شود، استند؛ اما فرصت‌های کاری دولت برای همه به گونه‌ی کامل پاسخ‌گو نبوده و این‌ها در کنار چالش‌های اقتصادی و عدم اعتمادبه‌نفس روبه‌رو استند.»

مسئولان مؤسسه‌ی رسانه‌ای سلام افغانستان، هدف از برگزاری این نشست را روحیه‌دهی برای جوانان و ارائه‌ی راهکارهای تحصیلی و کاری به آنان عنوان می‌کنند.

از سویی هم، بشیر هاتف، مسئول فدراسیون ژورنالیستان افغانستان، در این نشست می‌گوید که برای رسیدگی به مشکلات بی‌کاری جوانان، نیاز به راهکارهای جامع و سنجیده‌شده از سوی حکومت است.

او می‌افزاید: «جوان‌های تحصیل‌کرده‌ی ما حالا کم‌تر شده اند؛ دلیل آن این است که به خارج می‌روند. چرا می‌روند؟ از لحاظ فکری این را کنترل نتوانستیم. چرا پول تحصلیش این جا مصرف می‌شود و می‌رود به دیگر کشورها؟ این نیاز به مدیریت دارد؛ باید در همین جا کار کنند و پول راه قاچاق را در همین جا باید سرمایه‌گذاری کنند؛ این مشکل عدم سرمایه‌گذاری است.»

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

با این حال، مسئولان امارت اسلامی، اطمینان می‌دهند که در هم‌کاری با رسانه‌ها و نهادهای هم‌کار داخلی و بیرونی، در تلاش ایجاد فرصت‌های شغلی و تحصیلی بیش‌تر برای جوانان اند.

عبداللطیف نظری، معین مسلکی وزارت اقتصاد، در این نشست می‌گوید: «در بخش اقتصادی، جوانان نقش ارزنده را ایفا کنند؛ در کارآفرینی و مسائل علمی و اقتصادی جوانان توانایی به ایفای کار پیدا کنند؛ اما می‌دانید که ظرفیت‌ها محدود و نیازمندی نیروی کاری گسترده است. فرصت‌های کاری را در تلاش استیم بیش‌تر ایجاد شود و می‌دانیم جوانان بیش‌ترین نیروی کاری کشور را تشکیل می‌دهند و در ارتقای آگاهی جامعه نقش برازنده خواهند داشت.»

خبیب غفران، سخن‌گوی وزارت اطلاعات‌وفرهنگ، نیز می‌گوید: «وزارت اطلاعات‌وفرهنگ نزدیک به ۳۰ هزار تن را که مشکلات اقتصادی داشتند، در یک سال گذشته با مصارف کم، فرصت‌های تحصیلی را به آن‌ها در پوهنتون‌ها/دانش‌گاه‌ها و مرکزهای آموزشی فراهم کرد. ما در تلاش هستیم جوانان مختلف فرصت‌های کاری برای شان فراهم شود.»

با این همه، مسئولان رادیو سلام‌وطندار و مسئولان این نهادهای حکومت سرپرست، در پایان این نشست تأکید کردند که در هم‌آهنگی با نهادهای خصوصی، دولتی و رسانه‌ها، باید چالش‌های فراراه جوانان ریشه‌یابی و راهکارهای جامع در این عرصه ارائه و عملی شود.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: