افزایش ناامنی و ترورهای هدفمند در کشور سبب شده شماری از فعالان رسانهیی و مدنی کشور را ترک کنند.
هدایتالله سهیل، از فعالان رسانهیی و مدنی است که به دلیل افزایش ناامنی کشور را ترک کرده است. او به سلاموطندار میگوید که بارها گواه ناامنی و فعالیت گستردۀ گروههای خرابکار و دزد بوده و این موارد سبب شده جوانان آموزشدیده، دانشآموخته و صاحب کار، از وضعیت بغرنج کنونی دست به فرار بزنند.
هدایتالله پس از پایان تحصیلات، در جایگاه نسبتاً خوب کاری هم که داشته را ترک و از هر طریقی تلاش کرده خود را به جایی مطمئن و کشوری مصون برساند.
هدایتالله متولد شهر شبرغان، مرکز ولایت جوزجان است. او آموزش و پرورش خود را تا مقطع کارشناسی در شهر شبرغان سپری کرده است. به گفتۀ او، در سالهای آموزش و دوران دانشگاه پیوسته آرزوی کار و خدمت به مردم را داشته است.
این آرزو پای او را به کابل باز کرد و هدایتالله چندین سال در رسانههای مختلف در کابل و مدتی هم در چوکات ادارههای بلندپایۀ دولتی وظیفه اجرا کرد. اما به گفتۀ او، هنوز به آرزوهای بلندی که داشته نتوانسته برسد و وادار به ترک وطن شده است.
هدایتالله میگوید: «ناامنیها و انفجارها در کشور سبب شد که من نتوانم در افغانستان زندهگیام را ادامه بدهم و در کشورم خدمت کنم و مجبور به ترک وطن شدم. جاننگهکردن هم فرض است. میدانیم که هزاران مشکل در مهاجرت داریم و این همه را قبول کردم. حتی در افغانستان زندهگی خیلی خوب ساخته بودم، پس از فارغشدن از دانشگاه، ۹ تا ۱۰ سال کار کردم و زحمت کشیدم، اما این همه را کنار گذاشته و به خاطر حفظ جانم کشور را ترک کردم.»
سهیل یک سال است که با همسر و یک فرزندش در ترکیه زندهگی میکند. اما در وضعیت مهاجرت آنچنانی که دل انسان میخواهد، کار درستحسابی به سراغ هر کس نمیآید. او میگوید، از روزی که به ترکیه آمده، به خاطر بهبود وضعیت اقتصادی خانوادهاش کارهای شاقه انجام داده است.
هدایتالله در گفتوگویی که با سلاموطندار داشته، میگوید، از روند صلح میان طالبان و دولت افغانستان پشتیبانی میکند و خواهان برقراری صلح دایمی در کشور است تا دوباره به افغانستان برگردد.
بسیاری از مهاجران افغانستانی که در ترکیه زندهگی میکنند، امید بازگشت دوباره به وطن را دارند. اما از دولت و طالبان میخواهند جنگ و برادرکشی را متوقف کنند.
در نتیجۀ جنگ طولانی در افغانستان میلیونها انسان و هزاران خانواده سالهای درازی دور از وطن و در دیدار دوبارۀ کشور حسرت غربت میخورند. اکنون بنابر آمار دولت افغانستان در کشورهای ایران، پاکستان و ترکیه بیش از ۵ میلیون مهاجر افغانستانی در وضعیت دشواری زندهگی میکنند. از این میان، یک تعداد معدود توانستهاند با پروندههای دستداشتۀشان به کشورهای اروپایی، آمریکا، کانادا و سایر کشورها مهاجرت کنند و زندهگی نسبتاً خوبی داشته باشند. اما مهاجرت نامنظم زندهگی شماری از شهروندان افغانستان را در راههای ایران_افغانستان، ایران-ترکیه و ترکیه-اروپا نیز گرفته و داغ سنگینی را به بازماندهگانشان برجا گذاشته است.