اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان، میگوید که با وجود فراهمبودن همه فرصتهای سرمایهگذاری در داخل، محدودیتهای جهانی مانع بزرگ سر راه حفظ سرمایهگذاریهای داخلی و بیرونی است.
خانجان الکوزی، عضو هیئت مدیرهی اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان، میگوید که در کنار محدودیتهای جهانی، چالشهای دیگری چون کمبود یا نبود انرژی، سبب شده که علاقهمندی سرمایهگذاران به سرمایهگذاری در افغانستان کاهش یابد. او میافزاید: «در بخش معادن بسیاری از سرمایهگذاران داخلی در تلاش اند تا سرمایهگذاری کنند؛ در بخش برق، خطآهن و زراعت نیز فرصتها فراهم است حتا سرمایهگذاران بیرونی نیز میآیند؛ اما مشکل اساسی مسئلهی سیاسی، روابط با دنیا و مسائل بانکی است.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
به گفتهی الکوزی، با وجود همه چالشها، امارت اسلامی در سه سال گذشته با گامهایی مانند کاهش ۵۰درصدی مالیه به سرمایهگذاران، افزایش تعرفه روی کالاهای وارداتی، تأمین امنیت از کسبوکارها، از سرمایهگذاران پشتیبانی کرده است. «در سه سال گذشته سرمایهگذاران داخلی و بیرونی تا دو میلیارد دالر به سرمایهگذاری در بخشهای گوناگون تعهد کردند که بیشترین تعهد در بخش معادن بوده است.»
با توجه به تلاشهای امارت اسلامی برای پشتیبانی از سرمایهگذاریهای داخلی؛ اما دیده میشود که بیشتر علاقهمندیهای سرمایهگذاران به سرمایهگذاری در حد تعهد باقی مانده است.
شماری از سرمایهگذاران در افغانستان، میگویند که مانعها سر راه تجارت، مهمترین دلیل بیانگیزگی آنها و توجه شان به سرمایهگذاری در دیگر کشورها است.
قاسم الیاسی، سرمایهگذاری که بیش از سه میلیون افغانی در یکی از کارخانههای تولید قالین در کابل سرمایهگذاری کرده، میگوید: «بیش از چهار ماه است که راه تورخم به روی صادرات قالین بسته است؛ وقتی مال به مشتری نرسد، مشکلات پول به ما ایجاد میشود؛ امکانات شستوشوی قالین این جا نیست؛ اگر از این جا پروسس شود، این به ما مفیدتر است؛ این مشکلات به ما دلسردی میآورد.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
عبدالنصیر رشتیا، آگاه مسائل اقتصادی، میگوید که برای رفع مشکل کاهش علاقهمندی به سرمایهگذاری، نیاز است که کمیسیون ویژهای برای بررسی و حل چالشهای سر راه سرمایهگذاری در افغانستان ایجاد شود. او میافزاید: «نیاز است که کمیسیونی برای دعوت سرمایهگذاران ایجاد و برای برطرفسازی موانع سد راه تجارت کار شود تا سرمایهگذاران به کشور بیایند؛ ایجاد قوانین سرمایهگذاری و آسانسازی روند سرمایهگذاری در افغانستان، سرمایهگذاریها را بیشتر رشد خواهد داد.»
این در حالی است که به تازگی صمد حسنزاده، رییس اتاق تجارت و صنایع ایران، از علاقهمندی وافر سرمایهگذاران افغان برای سرمایهگذاری در این کشور، خبر داده است. او، افزوده که بیشترین سرمایهگذاران خارجی در ایران، افغانها استند و هنوز هم ۲۰ پروندهی تقاضای سرمایهگذاری خارجی که بیشتر مربوط افغانها است روی میز قرار دارد.