۲۵ نومبر، «روز جهانی منع خشونت در برابر زنان»، امسال با شعار «هیچ بهانه‌ای پذیرفتنی نیست»، در حالی در سراسر جهان گرامی‌داشت می‌شود که دختران و زنان بسیاری در جهان و افغانستان از دهه‌ها به این‌ سو با خشونت‌های خانوادگی و اجتماعی دست‌وپنجه نرم می‌کنند.

ضیاگل ۴۵ساله، باشنده‌ی غزنی که تجربه‌ی لت‌وکوب از سوی شوهرش را دارد، به سلام‌وطندار می‌گوید: «شوهرم، چهار سال می‌شود که پودری/معتاد است؛ زیر پل است. خانه که می‌آید، فرزندانم و خودم را لت می‌کند؛ چیزهای خانه را برای فروش می‌برد. پدرومادرم در هرات هستند.»

فرزانه‌ی ۳۰ساله، دیگر باشنده‌ی غزنی که تجربه‌ی لت‌وکوب از سوی شوهرش را دارد، نیز به سلام‌وطندار می‌گوید: «خودم و فرزندانم را با هرچه در گیرش می‌آمد، می‌زد. خودم تکلیف اعصاب دارم، سرم یک وضعیتی دارد که نپرسید.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

فهمیه سادات، باشنده‌ی کابل، می‌گوید به ازدواج با مردی مجبور شده است که فرزندان او هم‌سنش بوده اند. فهیمه، می‌افزاید با این که از سوی شوهرش با خشونتی روبه‌رو نشده؛ اما پس از درگذشت شوهرش، از سوی اعضای خانواده‎‌ی شوهرش مورد خشونت و لت‌وکوب قرار گرفته و از حق مهر و میراثش نیز محروم شده است.

او، تأکید می‌کند: «۲۶ساله بودم که عروسی کردم با مردی که زنش وفات کرده بود. سه سال از عروسی من گذشت که شوهرم سکته کرد. ۳۳ روز بعد از مرگ شوهرم، عروس‌اندر و پسراندرم مرا از خانه بیرون کردند و گفتند که نباید هم‌راه ما زندگی کنی؛ حق مرا هم ندادند.»

ذکیه علی‌زاده، فعال حقوق زن، می‌گوید که از دهه‌ها به این‌سو خشونت در برابر زنان و فرهنگ معافیت از مجازات، به عنوان خرده‌ فرهنگ در افغانستان نهادینه شده است. «در افغانستان متأسفانه جنگ‌های طولانی‌مدت و فرهنگ مردسالاری باعث شده که خشونت در برابر زنان به عنوان یک خرده فرهنگ در خانواده‌ها و جامعه نهاینه شود.»

مسئولان در وزارت امربه‌معروف و نهی‌ازمنکر امارت اسلامی، می‌گویند که در سه سال گذشته در برابر پیش‌گیری از خشونت در برابر زنان دست‌آرودهای خوبی داشته اند.

سیف‌الاسلام خیبر، سخن‌گوی این وزارت، می‌گوید که در سه سال گذشته، از ۵۵۰۰ ازدواج اجباری پیش‌گیری و هم‌چنان به هزاران پرونده‌ی خشونت در برابر زنان رسیدگی شده است.

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

او می‌‌افزاید: «بعد از حاکم‌شدن امارت اسلامی و ایجاد وزارت امربه‌معروف، تقریباً در بخش میراث و حقوق خواهران ۲۱ هزار دست‌آرود داریم. از ۵۵۰۰ ازدواج اجباری خواهران در طول سه سال از طرف محتسبان وزارت جلوگیری صورت گرفته است.»

در سوی دیگر، بخش زنان سازمان ملل متحد، گفته است که در سراسر جهان در هر ۱۰ دقیقه، یک زن توسط شریک زندگی یا یکی از اعضای خانواده‌اش کشته می‌شود.

۲۵ نومبر، با رأی مجمع عمومی سازمان ملل متحد بر بنیاد قطع‌امه‌ی ۱۳۴۵۴ این سازمان، روز جهانی منع خشونت در برابر زنان نام‌گذاری شده است.

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: