غذاهای خیابانی، به دلیل پخت آسان و بهای پایین، یکی از پرطرفدارترین غذاها در جهان به ویژه افغانستان است.
با این که غذاهای خیابانی در افغانستان بدون رعایت مسائل بهداشتی آماده میشود؛ اما شماری زیادی از شهروندان به دلیل در دسترسبودن این غذاها و پایینبودن بهای آن، روزانه یا یک روز در میان از غذاهای خیابانی استفاده میکنند.
شماری از باشندگان کابل، میگویند که ناتوانی اقتصادی سبب شده که ناسالمبودن غذاهای خیابانی را نادیده بگیرند و از آن استفاده کنند.
فخرالدین، دکاندار در شهرنو کابل، میگوید با درآمدی اندکی که دارد نمیتواند غذای چاشتش را از هتل آماده کند. او میافزاید: «بولانی، چیپس و منتو بیشتر استفاده میکنم؛ چون ارزان است و با ۱۰ یا ۳۰ افغانی خوب سیر میشوم؛ این غذاها صحی نیست؛ چون ارزان است استفاده میکنیم به خاطری که اقتصاد ما خوب نیست.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
انور ویسا، دیگر باشندهی کابل، میگوید که در دسترسبودن غذاهای خیابانی سبب شده که ناسالمبودن این گونه غذاها را نادیده بگیرد. «از غذاهای خیابانی استفاده میکنم؛ چون این غذاها همیشه در دسترس و ارزان است؛ خواهش ما از فروشندگان این است که توجه بیشتر به پاکی و نظافت این غذاها داشته باشند.»
شماری دیگر از باشندگان کابل اما میگویند که از غذاهای خیابانی به عنوان غذاهای هواسانه استفاده میکنند.
عطاءالله، باشندهی خیرخانهی شهر کابل، میگوید که میل به خوردن غذا در بیرون او را به استفاده از غذاهای خیابانی ودار میکند. «گاهی دلم میشود بیرون بروم و غذا بخورم؛ غذاخودن در بیرون را دوست دارم؛ چون گاهی غذاهای بیرون مزهدار است به همین دلیل گاهی به خوردن غذاهای خیابانی میآیم.»
تواب که به خوردن بولانی به یکی از بولانیفروشیهای مکروریان آمده، میگوید:«بولانی یک غذای هوسانه است؛ هر وقت شوق کنم میآیم به این جا؛ شاید دو هفته بعد یک بار بیایم.»
این باشندگان کابل، از تهیهکنندگان غذاهای خیابانی میخواهند که مسائل بهداشتی را هنگام آمادهکردن این غذاها رعایت کنند.
با این همه، شماری از فروشندگان غذاهای خیابانی، میگویند که میزان مشتریان شان در سالهای پسین کاهش یافته است.
حیدر که فروشندهی بولانی است، میگوید که به دلیل کمشدن مشتریانش میزان درآمدش کاهش یافته است. او میافزاید: «به تاوان کار میکنم؛ مردم بیکار است و به مشکل یک وقت نان شان را پیدا میکنند؛ بیشتر مشتریان ما شاگردان مکتب و دکانداران اند.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
در همین حال، پزشکان، میگویند که استفاده از غذاهای خیابانی میتواند زمینهی ابتلا به بیماریهای گوناگون را فراهم کند.
سیدفریدشاه رفیعی، متخصص داخلهی عمومی در شفاخانهی وزیر محمداکبرخان، میگوید که استفاده از غذاهای خیابانی زمینهی ابتلا به بیماریهای سیستم گوارشی و جوف دهن را فراهم میکند. او میافزاید: «بسیاری از غذاهای خیابانی بهداشتی نیست؛ زمانی که از این غذاها استفاده میشود به این فکر نباشیم که سیر شدیم؛ چون با این غذاها میکروب به بدن انتقال میکند و فرد به بیماریها دچار میشود.»
فرید عمری، پزشک در شفاخانهی انتانی کابل، میگوید: «استفادهی این غذاها سبب بیماریهای مختلف میشود مانند بیماریهای ساری که از طریق غذا ها انتقال میکند؛ غذاهای بیکیفیت در کنار دیگر مشکلها میتواند سبب بیماریهای جدی معده و سرطان شود.»
پیش از این شهرداری کابل، اعلام کرده بود که برای نظارت بر غذاهای خیابانی کارشیوهای را آماده کرده که بر اساس آن به فروشندگان غذاهای خیابانی جواز توزیع میشود.