شماری از زنان باردار در بخشهای دوردست بامیان، میگویند که دسترسینداشتن به خدمات بهداشتی، نداشتن رژیم غذایی سالم و روبهروبودن با مشکلات اقتصادی، سبب شده که آنان در دورهی بارداری به سوءتغذیه دچار شوند.
آمنه احمدی که ۳۱ سال دارد و پنج ماه از دورهی بارداریاش میگذرد، میگوید که به دلیل مشکلات اقتصادی نتوانسته خودش را درست تغذیه کند؛ از این رو به سوءتغذیه دچار شده است. او میافزاید: «مشکلات اقتصادی دارم و شوهرم نیز بیکار است؛ من نمیتوانم خودم را تغذیهی سالم کنم، به همین خاطر به سوءتغذی مبتلا شدهام.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
فرزانه، باشندهی یکی از روستاهای دوردست ولسوالی یکاولنک نمبر۱ بامیان، میگوید که به دلیل دسترسینداشتن به مرکزهای درمانی به سوءتغذیه دچار شده است. او میافزاید: «به خاطر دسترسینداشتن به مرکزهای درمانی و نبود مواد خوراکی قوی، به سوءتغذیه مبتلا شدهام.»
صدیقه نظری، باشندهی روستای «حیدرآباد» بامیان نیز، میگوید که تلاش دارد با استفاده از تابلیتهای خونساز و رژیم غذایی سالم، سوءتغذیهاش را درمان کند. «خودم مبتلا به سوءتغذیه هستم. کمخونی دارم. به خاطر درمان تابلیت آهن میگیرم در کنار این مواد خوراکی که مفید باشد، استفاده میکنم.»
در سوی دیگر، سیمین نوازی، متخصص نسایی-ولادی در شفاخانهی ولایتی بامیان، می گوید که میزان مراجعهی زنان باردار دچار سوءتغدیه، در مقایسه با سال گذشته افزایش یافته است.
او، میافزاید که در کمتر از دو ماه پسین، ۱۲۰ زن باردار دچار سوءتغذیه به این شفاخانه مراجعه کرده؛ در حالی که این رقم در کل سال گذشته به ۴۰۳ تن میرسید. «در دو ماه ۱۲۰ زن باردار که به سوءتغذیه دچار بودند به شفاخانهی ولایتی بامیان مراجعه کرده، در حالی که در تمام سال گذشته ما ۴۰۳ زن باردار دچار سوءتغذیه داشتیم. برای مادران باردار که به این بیماری مبتلا اند از سوی برنامهی جهانی غذا مواد تغذیه توزیع میشود.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
زهرا شریفی، مسئول صحت باروری در ریاست صحت عامهی بامیان نیز، میگوید که رعایتنکردن فاصله میان زایمانها، نداشتن رژیم غذایی سالم و کمبود برخی ویتامینها در بدن زنان باردار، از عاملهای اصلی ابتلای آنان به سوءتغذیه است. او میافزاید: «مادران باردار باید روزانه چهار وعده غذا دریافت کنند و این غذا هم گوناگون باشد تا ویتامینها و آهن جذب بدن شود و مادر دچار کمبود ویتامین یا مبتلا به کمخونی و سوءتغذیه نشود.»
زنان بارداری در بامیان، در حالی از مبتلاشدن به سوءتغذیه سخن میگویند که پیش از این برنامهی جهانی غذای سازمان ملل متحد، اعلام کرده بود که در سال روان میلادی، چهار میلیون کودک و زن در افغانستان از سوءتغذیهی حاد رنج خواهند برد.