شماری از زنان صنعتکار در فاریاب، برای گسترش تجارت شان و داشتن درآمد خوب، به فروش کالاهای شان از طریق آنلاین رو آورده اند. این زنان، میگویند که پس از روآوردن به فروش از طریق آنلاین، میزان فروش صنایع دستی شان افزایش یافته است.
مونسه قاریزاده، یکی از این زنان که تا کنون به ۴۵ دختر خیاطی آموزش داده است، به سلاموطندار میگوید که فروش لباسهای دوختهشده توسط این دختران از طریق آنلاین، سبب شده است که هم خودش و هم آنها درآمد خوبی داشته باشند. او اما میافزاید که پشتیبانی حکومت و سرمایهگذاران از زنان کارآفرین، میتواند برای رسیدن زنان به استقلال مالی بیشتر کمک کند.
مونسه تأکید میکند: «یک متشبث زمانی میتواند پیشرفت کند که از طرف انجوهای مختلف کسانی که حامیبخش تجارت اند، حمایت شود. به خاطر پیشرفت کار، ما نیاز به حمایت کسانی داریم که در این قسمت کار بکنند مثلاً ما شاگردان زیادی را داریم؛ آنها به شکل رایگان کار میکنند؛ ما نیاز داریم حمایت شویم؛ نیاز داریم به آنها حداقل حقالزحمهی یک مقدار پول پرداخت بکنیم تا این که آنها دلگرمتر باشند؛ با ما کار بکنند و در قسمت تجارت پیشرفت بکنند.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
ماریه علمی و نیلوفر عنایت ثانی، دو صنعتکار دیگر در فاریاب، میگویند که پس از بستهشدن فروشگاههای شان، از طریق شبکههای اجتماعی آن را به فروش گذاشتند و حالا درآمد خوبی از این راه به دست میآورند.
ماریه علمی، میافزاید: «حالا بهتر این است که بازار آنلاین آمده؛ بازار آنلاین خیلی خوب شد؛ سهولت است. از زمانی که فروشات آنلاین شده، من با کشورهای خارجی هم کار میکنم و به ولایتها هم کار میکنم. به ما تلفنی فرمایش میآید، البته لباس عروس، سرتختی، جیزخانه، تمام انواع و اقسام چیزی که فرمایشات میگیریم، من آماده کرده میدهم. شکر که فعلاً سهولتها آمده؛ حالا تلفن است و از طریق تلفن و از طریق آدم پیش میرود.»
نیلوفر، نیز میافزاید: «فروشاتی که در آنلاین است، اینها بیرون از خود محوطه صورت گرفته میتواند؛ چون قراردادهای ما از بیرون است. کسانی که میخرند، در بیرون هستند؛ ولی انتقالش به ما خیلی کممصرف میشود؛ چون انتقال بدوش خود ما میباشد. از او خاطر چیزهایی که آنلاین آردر میگیریم، فقط پول انتقال را بالایش میمانیم؛ ولی آنلاین خوبتر است. فروشات ما جهانی میشود. وقتی که فروشات ما جهانی شد، مارکیتینگها نیز قوی میشود.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
روحالله، مدیر انکشاف پارکهای صنعتی ریاست صنعت و تجارت فاریاب، میگوید که این ریاست، برنامههایی را برای آگاهیدهی و ایجاد فرصتهای کاری به زنان روی دست دارد.
او میافزاید: «ریاست صنعت و تجارت به خصوص وزارت صنعت و تجارت امارت اسلامی افغانستان در قسمت حمایت از خانمها و ایجاد شغل و حرفهی صنایع دستی با چندین مؤسسهی داخلی و خارجی تفاهمنامه دارد. ریاست صنعت و تجارت پلان دارد زنان تجارتپیشه را حمایت کرده، زمینهی کار را به آنها مساعد کند؛ چون خانمهایی که در بخش صنایع دستی مصروف هستند، اشداً نیاز به حمایت مالی دارند. این ریاست پلان دارد از طریق مؤسسات خانمها را حمایت همهجانبه کند.»
بر اساس آمار ریاست صنعت و تجارت فاریاب، هماکنون نزدیک به ۷۰۰ کارگاه در بخش ادرمدوزی، چرمهدوزی، گلیمبافی، قالینبافی و خیاطی در این ولایت فعالیت دارد.