همزمان با ایجاد کمیتهی بینالوزارتی سرمایهگذاری از سوی امارت اسلامی، شماری از سرمایهگذاران که در دو سال گذشته در بخشهای مختلف سرمایهگذاری کرده اند، از فراهمنبودن فرصتهای سرمایهگذاری و وجود چالشهای فراراه کار شان نگرانی دارند.
محمدحامد فیضی، سرمایهگذار که یک سال میشود در بخش تهیهی مواد شوینده سرمایهگذاری کرده، میگوید که دشواربودن دریافت جواز و پرداخت مالیات هنگفت، علاقهمندی او به سرمایهگذاری را کاهش داده است. او میافزاید: «حکومت کنونی در قسمت جوازدهی به سرمایهگذاران خیلی مشکل ایجاد کرده است. در گذشته تنها یک جواز از وزارت تجارت میگرفتیم؛ حالا به چندین سکتور محول میشویم. وقتی به ادارهها میرویم، هزاران مشکل داریم. در کنار این، مالیهای که از ما میگیرند، خیلی زیاد است به ویژه وقتی که جواز را تمدید کنیم.»
سلاموطندار را در شبکهی «ایکس» دنبال کنید
رستم زیوری، دیگر سرمایهگذار که هشت ماه میشود در بخش تولید آب معدنی سرمایهگذاری کرده است، نیز میگوید که نبود زمینههای سرمایهگذاری، سبب ایجاد دلسردی نسبت به کار، برای سرمایهگذاران میشود. او میافزاید: «دولت امکانات ابتدایی مثل برق منظم، زمین و دیگر امکانات را در اختیار ما قرار نداده و در کنار این، بلندبردن هزینهی جواز که پرداخت آن برای یک سرمایهگذاری که تازه به کار شروع کرده، دشوار است.»
این در حالی است که به تازگی، کمیتهی بینالوزارتی سرمایهگذاری به فرمان رهبر امارت اسلامی ایجاد شده؛ کمیتهای که هدف آن فراهمکردن سهولتهای لازم برای سرمایهگذاران داخلی و خارجی، حل چالشهای فراراه سرمایهگذاران، طیمراحلشدن طرحهای سرمایهگذاری تحت محوریت واحد و همآهنگی میان وزارتخانهها، عنوان شده است.
بلال کریمی، از معاونان سخنگوی امارت اسلامی، به سلاموطندار میگوید: «این کمیته برای سرمایهگذاران داخلی و خارجی سهولتهای لازم را فراهم و در ادارههای امارتی از بروکراسی و جعل جلوگیری خواهد کرد. با ایجاد این کمیته شفافیت، سرعت در کارها و مؤثریت در امور سرمایهگذاری و تجارت به وجود خواهد آمد.»
شماری از آگاهان مسائل اقتصادی اما در بارهی ایجاد کمیتهی بینالوزارتی سرمایهگذاری دیدگاههای متفاوت دارند.
تاجمحمد تلاش، آگاه مسائل اقتصادی، میگوید که کمیتهی بینالوزارتی با ارائهی طرحهای معقول اقتصادی، میتواند سبب ایجاد تغییرات مثبت در نظام اقتصادی کشور شود. «اگر به این کمیته صلاحیت داده شود، برای جلب سرمایهگذاریهای داخلی و خارجی و جلوگیری از فرار سرمایهی افغانستان، میتواند مؤثر باشد.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
در سوی دیگر، ابوذر افضلی، دیگر آگاه مسائل اقتصادی، میگوید که ایجاد چنین کمیتههایی تنها در ظاهر میتواند سودمند باشد. او میگوید: «ایجاد چنین کمیتهها در ظاهر میتواند روی جذب سرمایهگذاری مؤثر باشد. به عمل، طرزالعمل و شفافیت آن بستگی دارد. تا عملیشدن آن زمان بسیار است؛ پس کارکرد این کمیته بستگی به ایجاد و تدوین طرزالعمل آن دارد.»
این در حالی است که حکومت سرپرست، پیش از این نیز بورد مشورتی اقتصادی افغانستان را که در آن استادان دانشگاهها، کارشناسان مسائل اقتصادی، بازرگانان و صنعتکاران جا داشتند، ایجاد کرده بود.