هفتم سپتمبر برابر با شانزدهم سنبله، روز جهانی هوای پاک است. همزمان با این روز، شماری از شهروندان، از آلودگی هوا شکایت میکنند و میگویند که مسئولان به آلودگی هوا توجه جدی ندارند و حق هوای پاک را از شهروندان گرفته اند.
امینالله، باشندهی «سرکوتل خیرخانه» در شهر کابل، میگوید که از گرد و خاک بیش از اندازه به ستوه آمده است و کودکان و دیگر اعضای خانوادهاش به دلیل آلودگی هوا بیمار شده اند.
سلاموطندار را در تویتر دنبال کنید
محمدموسا، باشندهی شهر کابل، میگوید که به دلیل آلودگی بیش از اندازهی هوا، همیشه از ماسک استفاده میکند. او میافزاید: «در خانه از دست خاک ما نشسته نمیتوانیم، بسیار به عذاب هستیم، حتا صبح وقتی از خواب بخیزیم، در چشمهای ما خاک نشسته است.»
نورآغا، دیگر باشندهی شهر کابل، میگوید که به دلیل خامهبودن جادهها و دود وسایط نقلیه، هوای شهر همیشه آلوده است و این مسئله باشندگان کابل را با مشکلات زیاد روبهرو کرده است.
در همین حال، کارشناسان محیط زیست، میگویند که مسئولان برای تأمین امنیت و سلامتی مردم باید بر عاملهای آلایندهی هوا توجه و نظارت جدی داشته باشند.
باسط رحمانی، از کارشناسان محیط زیست، میگوید که هوای شهرهای کشور به دلیل گرد و غبارهای ناشی از خشکسالی و سوختهای فسیلی، آلوده شده است.
او میافزاید: «نبود هوای پاک در افغانستان دو دلیل دارد. اول این که دشتهایی که قبلاً نباتی بوده، اما عدم مدیریت درست سبب شده خشک شوند و گرد و خاک ایجاد کنند. در سوی دیگر، سوختهای فسیلی عامل دیگر است.»
با این حال، حافظ عزیزالرحمان، سرپرست ادارهی ملی حفاظت محیط زیست، میگوید که برای جلوگیری از آلودگی هوا و سرسبزی شهرها، سال گذشته ۳۴ میلیون اصله نهال غرس شده است.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
او میافزاید: «سوختاندن رابر و تایر، سرکها و جادههای خامه و نبود محیط سبز، نبود ترانسپورت منظم عامه، نفوس زیاد و خشکسالیها، از عوامل اصلی آلودگی هوا بوده است. ما برای ایجاد هوای پاک، یک کمیتهی مشترک برای نظارت ساختهایم.»
گفتنی است که خشکسالیهای پیهم سبب ایجاد ریزگردها و آلودگی هوا در تابستان شده و دود ناشی از سوختهای فسیلی نیز در زمستان هوای پایتخت و دیگر بزرگشهرهای کشور را آلوده میکند.