بر اساس معلوماتی که مسئولان وزارت معادن و پترولیم، امروز (دوشنبه، ۲ اسد) در «برنامهی حسابدهی دولت به ملت» ارائه کردند، هماکنون کار استخراج ۲۰۰ معدن کوچک در سراسر کشور جریان دارد و از این میان، حدود ۱۰۸ معدن آن در جریان یک سال گذشته به قراردادی سپرده شده است.
همین گونه، مسئولان وزارت معادن و پترولیم، تأکید میکنند و میگویند که در یک سال گذشته کمازکم کار سروی ۴۹۳ معدن مختلف تکمیل شده است.
سلاموطندار را در تویتر دنبال کنید
به گفتهی آنان، وزارت معادن و پترولیم تلاش دارد با استخراج بیش از ۱۰ معدن بزرگ که بیشتر آنها معدنهای نفت، گاز، سمنت و مس است، کشور را از نگاه برخی مواد معدنی از جمله سمنت به خودکفایی برساند و همین گونه بخش بزرگی از نیازمندی به مواد نفتی بازارهای داخلی را نیز تأمین کند.
شهابالدین دلاور، سرپرست وزارت معادن و پترولیم، میگوید که افغانستان ظرفیت صادرات به ارزش بیش از یک میلیارد دالر از معدنهای گرانبها و نیمهگرانبها را دارد و ظرفیت معدنهای تیل به ۸۷ میلیون بیرل میرسد.
به گفتهی آقای دلاور، تنها در بدخشان ۷۵ کیلومترمربع ساحه معدن طلا تثبیت شده است. او میافزاید: «دهها نوع معدن قیمتی و نیمهقیمتی ما داریم و اگر این درست مدیریت شود، ما بیش از یک میلیارد دالر صادرات خواهد داشتیم.»
مسئولان وزارت معادن و پترولیم، در بارهی مجموع درآمدهای این وزارت که در یک سال گذشته از طریق استخراج معدنها به دست آورده است، آماری ارائه نمیکنند و در این باره به پرسش خبرنگاران نیز پاسخ ندادند.
با این همه، مسئولان وزارت معادن و پترولیم، میگویند که درآمد بهدستآمده از برخی معدنها برای تطبیق پروژههای عامالمنفعه اختصاص داده شده است.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
همایون افغان، سخنگوی وزارت معادن و پترولیم، میگوید: «در بخش تمویل پروژهی قوشتپه، امارت اسلامی درآمد معدن زغالسنگ ولسوالی بلخاب ولایت سرپل را به شرکت انکشاف ملی سپرده و همین گونه پنج معدن کوچک هم برای ساخت سرکها اختصاص یافته است.»
گفتنی است که حکومت سرپرست برای تأمین بودجهی خود تمرکز جدی به معدنهای کشور دارد و این مورد سبب نگرانیهایی مبنی بر استخراج بیرویهی معدنها و منابع طبیعی افغانستان نیز شده است؛ اما مسئولان وزارت معادن و پترولیم، میگویند که معدنهای کشور به گونهی معیاری استخراج میشوند.