با گذشت بیش از یک سالونیم از خروج نظامیان امریکایی از افغانستان، مایک مککال، رییس کمیتهی روابط خارجی مجلس نمایندگان امریکا، در مهلتی دوروزه به وزارت امور خارجهی این کشور، خواستار شریکسازی مدرکهای خروج شتابزده از افغانستان، شده است.
مایک مککال، گفته است: «من احضاریه را دارم، همین جا است و من برای ارائهی آن آماده هستم. من فکر میکنم که از جایگاه یک دادستان پیشین فدرال، میدانید که میخواهید کارها را حل کنید؛ اما هنگامی که نمیتوانید، مجبور میشوید با احضاریه، یک حکم بازداشت یا درخواست کیفری، به پیش بروید.»
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
در همین حال، نظیراحمد رزاقی، پژوهشگر مسائل بینالملل، میگوید که خیزش قدرتمند چین و آمادگی روسیه برای حمله به اوکراین، سبب تغییر اولویت سیاست خارجی امریکا و خروج از افغانستان شد. او به سلاموطندار میافزاید: «جنگ افغانستان برای امریکا، پرهزینهترین جنگی بود که روی دست امریکا هزینه گذاشته بود. در طول این بیست سال هم امریکا با طرحهایی پیش رفت که با شکست روبهرو شد. دو موضوع دیگر بسیار مهمتر که یکی آن خیزش چین و دیگر، آمادگی روسیه برای بازپسگیری قدرت و جایگاه خود در جهان بود. از بعد سیاست داخلی امریکا، نیز یک سال و هشت ماه به انتخابات امریکا باقی مانده است و هرچه زمان این انتخابات نزدیکتر شود، حزب مخالف حزب حاکم، موضوع خروج از افغانستان را به عنوان یک نقطهی ضعف استفاده میکند.»
از سویی هم، سیدشفیقالله سادات، استاد دانشگاه، میگوید که امریکا برای بازگرداندن اعتبار ازدسترفتهی جهانیاش به دلیل خروج از افغانستان، میخواهد این خروج را بررسی کند. او میافزاید: «یکی از پیامهایش برای جهان و خروج شتابزده، این بود که امریکا در افغانستان به نحوی با شکست روبهرو شد. نخبگان سیاسی شان آمدند که دوباره روی همین مسئله تمرکز کنند تا بتوانند برای حفظ اعتبار امریکا، تصمیم بهتری را اتخاذ کنند. بحث در بارهی جنگ اوکرین دوامدار شده و امریکاییها، روی گزینهی بدیل هم کار میکنند تا بتوانند رقیبان آسیایی خود را به چالش بکشند و از همین طریق میخواهند روی افغانستان و منطقه، تمرکز داشته باشد.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
خروج شتابزدهی امریکا از افغانستان، واکنشهای زیادی را در میان شهروندان و احزاب سیاسی امریکا به همراه داشته است؛ خروجی که منتقدان سیاسی جو بایدن، آن را شکست سیاسی برای امریکا تلقی کرده اند.
امریکا پس از دو دهه حضور نظامی در افغانستان زیر نام مبارزه با تروریزم، در ۳۰ آگست ۲۰۲۱ این کشور را به گونهی کامل ترک کرد.