همزمان با ادامهی بارندگیها و برفباریها و نیز سرمای شدید در افغانستان، باشندگان شماری از ولایتهای آسیبپذیر میگویند که بستهشدن راههای ارتباطی و دسترسینداشتن به امکانهای صحی و گرمایشی، زندگی آنها را تهدید میکند.
بارندگیها و سرمای شدید امسال در ولایتهای مختلف از یک سو امید تازهای را در دل مردم برای پایان خشکسالی روشن کرده؛ اما در سوی دیگر، سرمای شدید تا کنون جان بیش از ۱۷۰ تن را گرفته و زندگی را برای بسیاری از شهروندان به ویژه باشندگان ولسوالیهای دوردست، بیشتر از پیش دشوار کرده است.
غور، در غرب کشور از ولایتهای سردسیر است که برفباریهای سنگین در زمستان، سبب بستهشدن راههای ارتباطی این ولایت میشود. احمد، باشندهی غور، به سلاموطندار میگوید که دسترسینداشتن به امکانهای صحی و گرمایشی به دلیل برفباریها و گسترش دامنهی ناداری، زندگی باشندگان این ولایت را تهدید میکند.
او میافزاید: «یک تعداد مردم حتا توان گرمکردن خانههای شان را ندارند، مواد خوراکی و سوخت ندارند. تنها امید مردم مؤسسهها بود که آنها هم به روی مردم بسته شدند. واقعاً در ولایت غور فقر و تنگدستی بیداد میکند و ما با مشکلات زیادی روبهرو هستیم. خواست ما از جامعهی جهانی و نهادهای کمککننده این است که به کمکهای شان ادامه بدهند و از امارت اسلامی هم میخواهیم که به مؤسسهها اجازه بدهند. ما با مشکلات روبهرو هستیم، راهها به روی مردم بسته است تا ما مریض خود را از ولسوالیها به شفاخانهی ولایتی ببریم.»
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
سردی هوا، باشندگان بدخشان را نیز با مشکلات جدی روبهرو کرده است. قربانمحمد، باشندهی ولسوالی اشکاشم، میگوید که سردی هوا باشندگان این ولایت را با مشکلات اقتصادی روبهرو کرده است.
او میافزاید: «در ولسوالیهای دوردست به دلیل برفباریهای زیاد، راههای ارتباطی بسته شده و مردم با چالشهای زیادی روبهرو اند. بسیاری از مردم هیچ آمادگی از لحاظ مواد سوختی و گرمکردن خانههای شان ندارند. امید داریم حکومت کنونی به داد باشندگان بدخشان برسد، در غیر آن مردم تلف خواهند شد.»
دایکندی، در مرکز کشور که بیشتر روستاها و ولسوالیهای آن راههای ارتباطی سالم با مرکز این ولایت ندارد، زمستان سرد را شاهد است. محمدعلی، باشندهی ولسوالی میرامور این ولایت، به سلاموطندار میگوید که بسیاری وقتها راههای ارتباطی ولسوالیهای این ولایت با مرکز قطع است، به همین دلیل آنها به مرکزهای صحی و خدماتی دسترسی ندارند.
او میافزاید: «باشندگان دایکندی در وضعیت بدی قرار دارند. از امارت اسلامی میخواهیم که در قسمت برفپاکی و بازکردن راهها به مشکلات ما رسیدگی کند. نه سوخت داریم و نه هم مواد خوراکی، مریضیها هم زیاد شده؛ چون راهها بسته است. کمک از سوی مؤسسهها هم به ولسوالیها نمیرسد، مردم بسیار نگران اند.»
در حالی که آسیبپذیری باشندگان ولسوالیهای دوردست به دلیل بستهبودن شاهراههای کلیدی و دوربودن از امکانهای بهداشتی و گرمایشی بیشتر است، ریاست هواشناسی افغانستان از احتمال بارندگی و برفباری شدید در ۲۷ ولایت در بخشهای شمالی، شرقی، جنوبشرقی و مناطق مرکزی به شمول کابل، هشدار داده است. این ریاست مقدار بارندگی را در نقاط مختلف میان ۱۵ تا ۴۰ ملیمتر و مقدار برفباری را در نقاط مختلف میان ۱۵ تا ۵۰ سانتیمتر پیشبینی کرده است.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
از سویی هم، مسئولان وزارت فواید عامه، میگویند که احتمال بستهشدن شاهراه سالنگ، کابل_غور و بامیان_دایکندی، در اثر برفباریها وجود دارد. حمیدالله مصباح، سخنگوی این وزارت، میگوید: «در ولایت غور، بامیان و همین گونه دایکندی احتمال بارندگی و بستهشدن شاهراهها وجود دارد. همچنان در سالنگ شمالی و جنوبی آسمان ابری است و احتمال زیاد است که بارندگی و برفباری آغاز شود؛ ولی راهها بسته نیست.»
در همین حال، مسئولان وزارت دولت در امور رسیدگی به حوادث، میگویند که در صورت بستهشدن شاهراهها در نتیجهی بارندگی و برفباری شدید، این وزارت برای بازکردن شاهراهها و کمکرسانی به به مسافران آمادگی دارد.
صفیالله رحیمی، سخنگوی این وزارت، میگوید: «در بسیاری از شاهراهها که بسیار خطرناک است، ما اتاقهای اضطراری داریم، مواد خوراکهی اضطراری داریم و با دیگر ارگانهای دولتی مثل وزارت فواید عامه همآهنگی هم داریم. اگر مشکلی پیش بیاید، به موقع رسیدگی میکنیم.»
این در حالی است که بخش بزرگی از شهروندان به دلیل درآمد اندک و وضعیت نامناسب اقتصادی در زمستان، قادر به خرید چوب و زغالسنگ نیستند و سازمان ملل متحد نیز چندی پیش گزارش داده که شهروندان افغانستان، امسال بدترین زمستان را در ۱۰ سال پسین تجربه میکنند.